Karkówka gotowana.
Składniki
•	1-1,5 kg schabu karkowego
•	2 ząbki czosnku
•	1/2 cebuli
•	liść laurowy
•	4 ziarna ziela angielskiego
•	2 łyżeczki majeranku
•	kilka ziaren czarnego pieprzu 
•	sól
Sposób przyrządzenia
- Mięso umyć i włożyć do mocno osolonej wody (takiej w której, jajko będzie pływać) na 3-5 dni,  i postawić w chłodnym miejscu.
- Po tym czasie mięso opłukać,  obwiązać mocno nicią lub włożyć do siatki, umieścić w garnku z wodą tak aby mięso było całe przykryte.
- Dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, cebulę, zagotować, zebrać pianę dodać 2 łyżeczki roztartego w dłoniach majeranku, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości (na każdy kilogram karkówki, powinna przypadać godzina gotowania).
- Po ugotowaniu zdjąć z ognia i zostawić w wodzie na całą noc w zimnym miejscu. Po tym czasie wyjąć z wody, zdjąć nici. Można też posypać ją z wierzchu majerankiem.