Do szklanej miski wlewamy żółtka, koniecznie w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel.
W garnku, na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko wraz z rozciętą laską wanilii i wyskrobanymi ziarenkami oraz lekko podprażonymi na suchej patelni (aż zaczną uwalniać zapach) wiórkami kokosowymi.
Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni zdejmujemy je z ognia i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do masy jajecznej, nieustannie miksując.
Po połączeniu wszystkich składników przelewamy całość do garnka i gotujemy aż lekko zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii.
Następnie wyłączamy ogień, dolewamy rum oraz amaretto, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Eggnog przecedzamy na drobnym sitku, mocno odciskając wiórki. (możemy je użyć do ciasta)
Śmietankę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Połowę śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy.
Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową. ;)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.