"Wielkanocny, orkiszowy zakwas na barszcz biały" - przepis. Przepisy na Inne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         "Wielkanocny, orkiszowy zakwas na barszcz biały"    
 
    
        "Wielkanocny, orkiszowy zakwas na barszcz biały"
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        2 szklanki mąki pszenno - orkiszowej
1 litr ciepłej wody
6 łyżek suszonego majeranku
6 ząbków czosnku
6 ziarenek czarnego pieprzu
4 liście laurowe
1 duży kompres
kawałek sznurka
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz majeranek.
Wlewamy litr ciepłej, przegotowanej wody i dokładnie mieszamy.
Naczynie przykrywamy czystym kompresem i obwiązujemy sznurkiem. 
Pozostawiamy na cztery dni, codziennie mieszamy.
Po zakwaszeniu barszcz można trzymać zamknięty w słoiku przez półtorej tygodnia. 
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.