Składniki na ciasto:
- 500 g mąki                                         
- 250 g masła                                  
- 2 żółtka                                        
- 100 ml wody                                         
- sól do smaku
Składniki na farsz:
- 500 g szpinaku (mrożonego rozdrobnionego)          
- 2 łyżki masła                                                            
- 150 g sera pleśniowego typu Rokpol                        
- 250 g  twarogu półtłustego                                    
- 1 jajko                                                                
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku                                                       
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- Sos czosnkowy                        
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w nie ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z sosem czosnkowym.