Wiśnie, czereśnie, śliwy, brzoskwinie i inne pestkowe - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Wiśnie, czereśnie, śliwy, brzoskwinie i inne pestkowe

61odp.
Strona 3 z 4
Odsłon wątku: 9014
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 czerwca 2016, 06:51 | ID: 1324372

Wiśnie i czereśnie mają wiele zalet - właściwości zdrowotne tych owoców są trudne do przecenienia. Choć czereśnie w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. Tylko 100 g zawiera aż 275 mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. Są również w czereśniach witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Spora ilość kwasów owocowych wraz z witaminami A i C działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco, a jednocześnie poprawia stan i wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Porcja czereśni dostarcza nam też wapnia, żelaza i dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), którego te smaczne owoce mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich! Jod wzmaga produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii.
Tylko je zjadać! Miła przekąska i jaka  zdrowa!


Zjadacie? Przerabiacie? 


Szkoda tylko że jeszcze takie drogie..



Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
41
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 sierpnia 2016, 16:18 | ID: 1334692
Stokrotka (2016-08-02 17:46:16)

Jak robicie wiśnie na kompot w słoiki?


Zasypujecie cukrem i sok puści czy wodą z cukrem zalewacie?


Jak lepiej?

Ja wrzucam wiśnie do słoika, 3/4 na litrowy słoik. Zasypuję cukrem i zalewam przegotowaną ciepłą wodą. Mieszam, aż cukier się rozpuści i pasteryzuję;)

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
42
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 sierpnia 2016, 16:33 | ID: 1334695
Sonia (2016-08-02 18:18:40)
Stokrotka (2016-08-02 17:46:16)

Jak robicie wiśnie na kompot w słoiki?


Zasypujecie cukrem i sok puści czy wodą z cukrem zalewacie?


Jak lepiej?

Ja wrzucam wiśnie do słoika, 3/4 na litrowy słoik. Zasypuję cukrem i zalewam przegotowaną ciepłą wodą. Mieszam, aż cukier się rozpuści i pasteryzuję;)

A tej wody duzo dajesz? 

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
43
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 sierpnia 2016, 16:35 | ID: 1334697
Stokrotka (2016-08-02 18:33:21)
Sonia (2016-08-02 18:18:40)
Stokrotka (2016-08-02 17:46:16)

Jak robicie wiśnie na kompot w słoiki?


Zasypujecie cukrem i sok puści czy wodą z cukrem zalewacie?


Jak lepiej?

Ja wrzucam wiśnie do słoika, 3/4 na litrowy słoik. Zasypuję cukrem i zalewam przegotowaną ciepłą wodą. Mieszam, aż cukier się rozpuści i pasteryzuję;)

A tej wody duzo dajesz? 

Zalewam do pełnego słoika, no..prawie pełnego, bo jednak wiśnie w gotowaniu sok puszczą...

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
44
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 sierpnia 2016, 16:37 | ID: 1334699
Sonia (2016-08-02 18:35:34)
Stokrotka (2016-08-02 18:33:21)
Sonia (2016-08-02 18:18:40)
Stokrotka (2016-08-02 17:46:16)

Jak robicie wiśnie na kompot w słoiki?


Zasypujecie cukrem i sok puści czy wodą z cukrem zalewacie?


Jak lepiej?

Ja wrzucam wiśnie do słoika, 3/4 na litrowy słoik. Zasypuję cukrem i zalewam przegotowaną ciepłą wodą. Mieszam, aż cukier się rozpuści i pasteryzuję;)

A tej wody duzo dajesz? 

Zalewam do pełnego słoika, no..prawie pełnego, bo jednak wiśnie w gotowaniu sok puszczą...

No właśnie, za pełno chyba nie dobrze.. kiedyś mi słoiky wysadziło..


Ja gotuje wodę z cukrem i potem zalewam.. tak moja mama robiła to i ja..

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
45
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 sierpnia 2016, 16:41 | ID: 1334702
Stokrotka (2016-08-02 18:37:51)
Sonia (2016-08-02 18:35:34)
Stokrotka (2016-08-02 18:33:21)
Sonia (2016-08-02 18:18:40)
Stokrotka (2016-08-02 17:46:16)

Jak robicie wiśnie na kompot w słoiki?


Zasypujecie cukrem i sok puści czy wodą z cukrem zalewacie?


Jak lepiej?

Ja wrzucam wiśnie do słoika, 3/4 na litrowy słoik. Zasypuję cukrem i zalewam przegotowaną ciepłą wodą. Mieszam, aż cukier się rozpuści i pasteryzuję;)

A tej wody duzo dajesz? 

Zalewam do pełnego słoika, no..prawie pełnego, bo jednak wiśnie w gotowaniu sok puszczą...

No właśnie, za pełno chyba nie dobrze.. kiedyś mi słoiky wysadziło..


Ja gotuje wodę z cukrem i potem zalewam.. tak moja mama robiła to i ja..

A słoiki potem pasteryzujesz?

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
46
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 sierpnia 2016, 16:45 | ID: 1334707
Sonia (2016-08-02 18:41:52)
Stokrotka (2016-08-02 18:37:51)
Sonia (2016-08-02 18:35:34)
Stokrotka (2016-08-02 18:33:21)
Sonia (2016-08-02 18:18:40)
Stokrotka (2016-08-02 17:46:16)

Jak robicie wiśnie na kompot w słoiki?


Zasypujecie cukrem i sok puści czy wodą z cukrem zalewacie?


Jak lepiej?

Ja wrzucam wiśnie do słoika, 3/4 na litrowy słoik. Zasypuję cukrem i zalewam przegotowaną ciepłą wodą. Mieszam, aż cukier się rozpuści i pasteryzuję;)

A tej wody duzo dajesz? 

Zalewam do pełnego słoika, no..prawie pełnego, bo jednak wiśnie w gotowaniu sok puszczą...

No właśnie, za pełno chyba nie dobrze.. kiedyś mi słoiky wysadziło..


Ja gotuje wodę z cukrem i potem zalewam.. tak moja mama robiła to i ja..

A słoiki potem pasteryzujesz?

Tak! W piekarniku! Na 150 stopni ustawiam jak kontrolka zgaśnie to zostawiam aż wystygnie

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
47
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 sierpnia 2016, 16:53 | ID: 1334715

Jak robicie wiśnie na kompot w słoiki?


Zasypujecie cukrem i sok puści czy wodą z cukrem zalewacie?


Jak lepiej?

Ja wrzucam wiśnie do słoika, 3/4 na litrowy słoik. Zasypuję cukrem i zalewam przegotowaną ciepłą wodą. Mieszam, aż cukier się rozpuści i pasteryzuję;)

A tej wody duzo dajesz? 

Zalewam do pełnego słoika, no..prawie pełnego, bo jednak wiśnie w gotowaniu sok puszczą...

No właśnie, za pełno chyba nie dobrze.. kiedyś mi słoiky wysadziło..


Ja gotuje wodę z cukrem i potem zalewam.. tak moja mama robiła to i ja..

A słoiki potem pasteryzujesz?

Tak! W piekarniku! Na 150 stopni ustawiam jak kontrolka zgaśnie to zostawiam aż wystygnie

Tego sposobu nie próbowałam, ale słyszałam o nim.... W gorącym piekarniku sok wiionki puszczą, kompot powinien byc super;)

Avatar użytkownika gocha2323
gocha2323Poziom:
  • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
  • Posty: 12534
48
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 sierpnia 2016, 21:03 | ID: 1334763

A słoiki potem pasteryzujesz?

Tak! W piekarniku! Na 150 stopni ustawiam jak kontrolka zgaśnie to zostawiam aż wystygnie

nigdy nie próbowałam tego sposobu! zaciekawił mnie!

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
49
  • Zgłoś naruszenie zasad
3 sierpnia 2016, 13:25 | ID: 1334829
gocha2323 (2016-08-02 23:03:35)

A słoiki potem pasteryzujesz?

Tak! W piekarniku! Na 150 stopni ustawiam jak kontrolka zgaśnie to zostawiam aż wystygnie

nigdy nie próbowałam tego sposobu! zaciekawił mnie!

Powiem że bardzo ułatwia. Nie robię inaczej zawsze sobie mocno ręce parzyłam.. Moja teściowa też tak robi od lat.. 

Avatar użytkownika monika.g
monika.gPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.11.2014, 17:56
  • Posty: 3250
50
  • Zgłoś naruszenie zasad
3 sierpnia 2016, 13:37 | ID: 1334830
Stokrotka (2016-08-03 15:25:44)
gocha2323 (2016-08-02 23:03:35)

A słoiki potem pasteryzujesz?

Tak! W piekarniku! Na 150 stopni ustawiam jak kontrolka zgaśnie to zostawiam aż wystygnie

nigdy nie próbowałam tego sposobu! zaciekawił mnie!

Powiem że bardzo ułatwia. Nie robię inaczej zawsze sobie mocno ręce parzyłam.. Moja teściowa też tak robi od lat.. 

A to ciekawe, nie wiedziałam, że można pasteryzować słoiki w piekarniku. A nie popękają?

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
51
  • Zgłoś naruszenie zasad
3 sierpnia 2016, 16:04 | ID: 1334855
Monika Góralska (2016-08-03 15:37:42)
Stokrotka (2016-08-03 15:25:44)
gocha2323 (2016-08-02 23:03:35)

A słoiki potem pasteryzujesz?

Tak! W piekarniku! Na 150 stopni ustawiam jak kontrolka zgaśnie to zostawiam aż wystygnie

nigdy nie próbowałam tego sposobu! zaciekawił mnie!

Powiem że bardzo ułatwia. Nie robię inaczej zawsze sobie mocno ręce parzyłam.. Moja teściowa też tak robi od lat.. 

A to ciekawe, nie wiedziałam, że można pasteryzować słoiki w piekarniku. A nie popękają?

wlasnie nie popękają ?!

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
52
  • Zgłoś naruszenie zasad
3 sierpnia 2016, 17:45 | ID: 1334886

Ostatnio smakują mi brzoskwienie-ufo, te płaskie....

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
53
  • Zgłoś naruszenie zasad
4 sierpnia 2016, 09:08 | ID: 1334945
Monika Góralska (2016-08-03 15:37:42)
Stokrotka (2016-08-03 15:25:44)
gocha2323 (2016-08-02 23:03:35)

A słoiki potem pasteryzujesz?

Tak! W piekarniku! Na 150 stopni ustawiam jak kontrolka zgaśnie to zostawiam aż wystygnie

nigdy nie próbowałam tego sposobu! zaciekawił mnie!

Powiem że bardzo ułatwia. Nie robię inaczej zawsze sobie mocno ręce parzyłam.. Moja teściowa też tak robi od lat.. 

A to ciekawe, nie wiedziałam, że można pasteryzować słoiki w piekarniku. A nie popękają?

Nie, choć trzeba uwazać i nie otwerać goracego piekarnika. Ustawiac tak by się ze sobą nie stykały. 


Zdarzyło mi się może raz z wiśniami ale to chyba dlatego że za dużo napakowałam do słoika a one jeszcze sok puściły..

Avatar użytkownika andwaj79
andwaj79Poziom:
  • Zarejestrowany: 16.08.2016, 12:17
  • Posty: 1
54
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 sierpnia 2016, 12:23 | ID: 1336726

Ja również przepadam za suszonymi owocami, ale często nie mam zaufania do profuktówm, bo teraz wszystko tylko z tą chemią i chemią. Jednak ostatnio trafiłam na bardzo ciekawą linię suszonych owoców firmy{wymoderowano}, która nie zawiera tych najczęściej stosowanych konserwantów (E200 i E200), dlatego obecnie kupuję tylko te. A wy macie jakieś, które możecie mi polecić? Chętnie spróbuję. 

Ostatnio edytowany: 16.08.2016, 12:24, przez: Stokrotka
Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
55
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 sierpnia 2016, 17:07 | ID: 1336763

oj zjadłabym czeresnie mam taka ochotę !!

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
56
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 sierpnia 2016, 18:17 | ID: 1336791

Ja się śliwkami objadam ostatnio .. można by i w słoiczki zrobić

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
57
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 sierpnia 2016, 18:27 | ID: 1336795
Patrycja Sobolewska (2016-08-16 19:07:24)

oj zjadłabym czeresnie mam taka ochotę !!

Chyba już po czereśniach, chyba, że ktoś ma jakąś późną odmianę...

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
58
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 sierpnia 2016, 18:28 | ID: 1336796
Stokrotka (2016-08-16 20:17:40)

Ja się śliwkami objadam ostatnio .. można by i w słoiczki zrobić

I ja ostatnio wcinam śliwki...

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
59
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 sierpnia 2016, 19:00 | ID: 1336810
Sonia (2016-08-16 20:27:44)
Patrycja Sobolewska (2016-08-16 19:07:24)

oj zjadłabym czeresnie mam taka ochotę !!

Chyba już po czereśniach, chyba, że ktoś ma jakąś późną odmianę...

wiem ze po ale jednak w sklepach jakies są ... 

Avatar użytkownika gocha2323
gocha2323Poziom:
  • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
  • Posty: 12534
60
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 sierpnia 2016, 20:41 | ID: 1336870
Sonia (2016-08-16 20:28:12)
Stokrotka (2016-08-16 20:17:40)

Ja się śliwkami objadam ostatnio .. można by i w słoiczki zrobić

I ja ostatnio wcinam śliwki...

ja m musz ekupic parę śliwek bo narobilas mi ochoty!