Sezon na PRZETWORY! Pochwalcie się swoimi pysznościami!
- Zarejestrowany: 01.02.2018, 10:09
- Posty: 80
Sezon przetworowy w pełni. W każdym domu są inne tradycje i sposoby robienia przetworów, które wszyscy uwielbiają.
Macie sprawdzone przepisy na wyjątkowo smaczne przetwory, którymi możecie się podzielić?
Chwalimy się!
Nie to żebym się czepiała...ale taki wątek już jest.
- Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
- Posty: 4075
Ja walczę z gruszkami. Nikt nie chce a piękne i dużo (pierwszy rok tyle). A tak łatwo skarżyć się na ceny w sklepach ale, żeby zerwać sobie-to nikomu się nie chce. Gdyby zrobić w słoiki to może byliby chętni, ale pewnie jeszcze żeby dostarczyć do domu.
Co oprócz słodko-kwasne można zrobić? Niektórzy robią mus (dla dzieci) ale nie wiem czym to doprawić? Wekować?
U bratanka na gospodarstwie kury i zwierzęta zjadają cukinię owoce. Kiedyś jeździło się z wannami gruszek, jabłek wiśni na targ. Już w mieście przed laty handlowałam na targu owocami. Teraz stoiska z towarem z hurtowni ale nikt się nad tym nie zastanawia, tak najłatwiej.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
U mnie jeszcze ogórki ale już się kończą. Będę jeszcze paprykę robić..ale jeszcze chwilę..
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Soku z malin zrobiłam.. jeszcze ladnłe rosną to będzie tego więcej..
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Jeszcze papryka i buraczki czekają ale to już bliżej jesienie..
- Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
- Posty: 4075
Nie żebym się czepiała, ale tytuł wątku brzmi: Sezon na przetwory! Pochwalcie się swoimi pysznościami!!
To że jest sezon i każdy robi przetwory to jasne. Druga część jest Pochwalcie się! A jak na razie to tylko raport: robię ogórki, buraczki.... ale to robią wszyscy. W jaki sposób robicie, żeby to były PYSZNOŚCI???
Ja narazie robię dzem ze śliwek , są w miarę tanie więc korzystam Dzem robiębez cukru z odrobiną soli bez żadnych dodatków, żelfiksów itp. Długo smażę aż odparuje wszystko i jest bardzo pyszny Śliwki muszą byćmocno dojrzałe
- Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
- Posty: 4075
Ja narazie robię dzem ze śliwek , są w miarę tanie więc korzystam Dzem robiębez cukru z odrobiną soli bez żadnych dodatków, żelfiksów itp. Długo smażę aż odparuje wszystko i jest bardzo pyszny Śliwki muszą byćmocno dojrzałe
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Robię sok malinowy.. zasypuję cukrem i zostawiam w ciepłym miejscu aż puszczą sok. Potem do słoiczków i wekuję.
Tak na próbę i trochę dla odmiany zrobiłam ogórki w occie z dodatkiem papryki, którą pokroiłam w paski.
- Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
- Posty: 4075
Ja robię cukinię+marchew+papryka+cebula, pocięta na większe paseczki (w robocie)zalewa słodko kwaśna+ przyprawy wg uznania, zawekować kilka minut. super sprawdzone. W tym roku te same składniki tylko zamiast cukinii, świeży ogórek (obrałam) w plasterki i chwile wekowałam. Zobaczymy jakie będzie. Z cukinii też zrobiłam,
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Co roku robiłam ogórki z chili. w tym roku tylko kiszone..
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ja robię cukinię+marchew+papryka+cebula, pocięta na większe paseczki (w robocie)zalewa słodko kwaśna+ przyprawy wg uznania, zawekować kilka minut. super sprawdzone. W tym roku te same składniki tylko zamiast cukinii, świeży ogórek (obrałam) w plasterki i chwile wekowałam. Zobaczymy jakie będzie. Z cukinii też zrobiłam,
Też robiłam taki mix, moim domownikom smakuje :) do zalewy dodaje jeszcze paprykę chili sproszkowana..
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja robię cukinię+marchew+papryka+cebula, pocięta na większe paseczki (w robocie)zalewa słodko kwaśna+ przyprawy wg uznania, zawekować kilka minut. super sprawdzone. W tym roku te same składniki tylko zamiast cukinii, świeży ogórek (obrałam) w plasterki i chwile wekowałam. Zobaczymy jakie będzie. Z cukinii też zrobiłam,
Też robiłam taki mix, moim domownikom smakuje :) do zalewy dodaje jeszcze paprykę chili sproszkowana..
Może i ja bym coś takiego zrobiła.. do tej pory sałatki się u mnie nie sprawdziły.. ale może moim się odmieniło..
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Zrobiłam paprykę w zalewie: ocet, olej, cukier, sól, liść laurowy ziele angielskie. Pokrojoną w paski zalewam zimna zalewa i pasteryzuje.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Co roku robiłam ogórki z chili. w tym roku tylko kiszone..
My zobiliśmy kiszone i korniszony oraz dwa rodzaje sałatek ogórkowych - jedna z ogórków, papryki i cebuli a druga bez papryki ale z marchewką... Zobaczymy, która będzie lepsza...