Jeżyny - jadacie?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Jeżyna posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.
Właśnie zaczynają pojawiać się pod lasem i na dzikich łąkach. Zastanawiam się co można by z nich zrobić.. Ale okazuje się że są równie wartościowe jak maliny czy inne owowce a nawet bardziej. Może dżemy, soki, powidła ale i wykorzystać do ciast i deserów.
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Mam dziś całe wiaderko, będę przerabiać! Są pyszne, słodkie i ogromne
i co bedziesz z nich robic ? ;)
- Zarejestrowany: 02.10.2017, 20:41
- Posty: 13
Ja mam krzak takiej jeżyny koło domu i sprawdza się jak najbardziej. Polecam bo jest bardzo dobra. Sprawdza się pod wieloma względami. Można z niej wykonywać różne dobre soki, dżemy.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Są pyszne! Najlepsze prosto z krzaczka. Niestety w tym roku w ogóle nie było