TARTA ze WSZYSTKIM co moje ulubione -> czyli
TARTA RAZOWA ze SZPINAKIEM, FETĄ, CUKINIĄ i SUSZONYMI POMIDORAMI…
Dobra na codzień... na imprezy... dla dorosłych... dla dzieci...
Ze smakiem, ale przede wszystkim - ze ZDROWIEM:)
(bez pustych kalorii i sztucznych dodatków!)
Składniki na ciasto:
BIO PLANET Mąka pszenna razowa typ 2000 - 150 g
http://www.bdsklep.pl/bio-planet-1kg-maka-pszenna-razowa-typ-2000,id-42161#
BIO PLANET Mąka pszenna typ 550 - 150 g
http://www.bdsklep.pl/bio-planet-1kg-maka-pszenna-typ-550,id-42162
MASŁO - 150 g
LODOWATA WODA - 60ml
SÓL - pół łyżeczki
Składniki na nadzienie:
SZPINAK mrożony "W LIŚCIACH" - 1 opakowanie
SZPINAK mrożony ROZDROBNIONY - 1 opakowanie
ŚMIETANA 18% - 100 ml
SER FETA - kostka
PONTI Pomidory suszone na słońcu w oleju słonecznikowym
http://www.bdsklep.pl/ponti-280g-pomidory-suszone-na-sloncu-w-oleju-slonecznikowym,id-39789
CUKINIA
CEBULA
2 jajka
2 ząbki CZOSNKU
CENOS Sól Morska Gruboziarnista
http://www.bdsklep.pl/cenos-900g-sol-morska-gruboziarnista,id-2607
PRYMAT Pieprz ziołowy
http://www.bdsklep.pl/prymat-20g-pieprz-ziolowy,id-2815
GAŁKA MUSZKATOŁOWA - świeżo starta!
PRYMAT Zioła prowansalskie
http://www.bdsklep.pl/prymat-10g-ziola-prowansalskie,id-2818
NO I PRZYSZEDŁ CZAS na WYKONANIE;)
Zaczynamy od ciasta!
Mąkę (oba rodzaje) siekamy z masłem, dodajemy lodowatą wodę i sól. Szybko zagniatamy na gładkie ciasto - tu przydadzą się rączki naszych dzieci - moja córka, mimo, że ma dopiero 13 miesięcy to uwielbia robić ze mną wszelkie ciasta! Dotyka, lepi, miesza...
Kulę ciasta wkładamy do lodówki na pół godzinki i mamy czas na przygotowanie nadzienia!
TERAZ CZAS na nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy szpinak (oba rodzaje) i rozmrażamy na pateli, odparowujemy zbędną wodę (czyli gotujemy około 5 - 10 minut). Starte 2 ząbki czosnku dodajemy do naszej masy szpinakowej. Wlewamy śmietanę i już nie podgrzewając, delikatnie mieszamy. Doprawiamy do SMAKU solą (ne za dużo, bo feta jest słona i też "ooda" sól w czasie pieczenia), pieprzem i KONIECZNIE gałką muszkatołową - świeżo startą. Dodajemy też zioła prowansalskie. Do masy, gdy już lekko przestygnie wbijamy 2 jajka i szybko mieszamy. Dodajemy też połowę pokrojonego w kosteczkę sera feta.
No, to pół godzinki za nami. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wykładamy nasmarowaną masłem TARTOWNICĘ naszym ciastem - tu też konieczne do pomocy są małe łapki naszych dzieci, które najlepiej wyklejają formę ciastem;) Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku okołlo 15 minut. Wyciągamy, studzimy. Na chłodne ciasto nakładamy naszą masę szpinakową. Na wierzch rozkładamy równomiernie kosteczki sera feta, suszone pomidory i talarki cukinii (wcześniej osolonej i odciśniętej z wody). Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut lub dłużej (musi się ładnie zrumienić). W tym czasie pilnujemy dzieciaków, by nie dotykały gorącego piekarnika;))
Zdrowe, smaczne, kolorowe danie gotowe! Połączyłam te dodatki, bo uwielbiam każdy z osobna a razem...są JESZCZE LEPSZE;)
TARTA nadaje się nawet dla maluchów (moja córka uwielbia głównie to ciasto!)
SMACZNEGO:)
zdowego:)
i zielonego:)