Skubaniec - znacie? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Skubaniec - znacie?

23odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 4831
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    24 stycznia 2012, 20:25 | ID: 732446

    Jeśli mam wymienić ciasto, które gościło w rodzinnym domu 'od zawsze', które bezapelacyjnie kojarzy mi się z dzieciństwem i przy którym uwielbiałam pomagać mamie już jako przedszkolak, z pewnością jest to skubaniec

    Jeśli Wasze dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, szukacie ciasta, które sprawdzi się przy każdej okazji, które jest pyszne i którego dodatki lubicie sami komponować - oto jest!

    Znacie to ciasto?

    PRZEPIS

     

    Avatar użytkownika Alina63
    Alina63Poziom:
    • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
    • Posty: 18946
    21
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 stycznia 2012, 19:28 | ID: 733026
    Dunia (2012-01-25 08:56:05)

    Z tym ciastem pierwszy zetknęłam się chyba 30 lat temu. Robiła je sąsiadka. Bardzo mi posmakowało i zagosćiło w mojej kuchni na stałe. Najbardziej lubię wersję z dżemem z czarnej porzeczki i kakaowym spodem. Do piany dodaję budyń śmietankowy albo waniliowy. Swego czasu ciasto to było szalenie modne.

    Czy też zauważyłyście modę na jakiś rodzaj ciasta?

    pamiętam modę na zebrę ....

    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 stycznia 2012, 19:50 | ID: 733038
    Alina63 (2012-01-25 20:28:30)
    Dunia (2012-01-25 08:56:05)

    Z tym ciastem pierwszy zetknęłam się chyba 30 lat temu. Robiła je sąsiadka. Bardzo mi posmakowało i zagosćiło w mojej kuchni na stałe. Najbardziej lubię wersję z dżemem z czarnej porzeczki i kakaowym spodem. Do piany dodaję budyń śmietankowy albo waniliowy. Swego czasu ciasto to było szalenie modne.

    Czy też zauważyłyście modę na jakiś rodzaj ciasta?

    pamiętam modę na zebrę ....

    Ja również:) Potem na ambasadora:)))

    Użytkownik usunięty
      23
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 stycznia 2012, 19:53 | ID: 733041

       plesniak vel skubaniec znam jeszzce pod nazwą strzępiec;) Z tym, że wybrałam łatwiejszy mechanizm wykonania  - zamiast skubać świeże, mrożę wszytskie 3 części ciacha a potem ścieram na grubych okach tarki.