Sezon na cukinie mamy. U mnie wyjątkowo obrodziły. Robicie leczo z cukinią? A może jakieś inne wynalazki jeszcze robicie..Może ktoś z was zechce się podzielić.
10 sierpnia 2011 17:00 | ID: 608863
Dzis mam cukinie z farszem zapiekaną w piekarniku:)
10 sierpnia 2011 17:02 | ID: 608865
U mnie cukinia najlepiej "schodzi", robiona tak jak schabowe. W jajku i bułce tartej. Lecza jeszcze nie robiłam z cukinii.
10 sierpnia 2011 17:06 | ID: 608868
Leczo jest super, bardzo lubię:)
Wiem że można bigos z cukinii robić, choć sama nigdy nie robiłam.
10 sierpnia 2011 18:05 | ID: 608917
Moja mama robi bigos z cukinii, na podsmażonym boczku i kiełbasce plus pomidory. Pyszny jest!
10 sierpnia 2011 18:51 | ID: 608961
Nie przepadam za cukinią ...
10 sierpnia 2011 20:58 | ID: 609033
Lubię, takie z kiełbaską i pomidorkami no i oczywiście z cukinią;)
11 sierpnia 2011 05:18 | ID: 609204
Cukinia faszerowana, a to pieczarkami, a to miesem ;)
Uwielbiam cukinie, najlepiej w leczo, albo w makaronie z pomidorami ;)
11 sierpnia 2011 07:43 | ID: 609232
My cukinie jemy prawie do wszystkiego :) Faszerowane, gotowane na parze jako dodatek do obiadow, w lasagni, leczo (koniecznie!), w karry, a nawet na pol-slodko jako muffinki z cukinia :)
11 sierpnia 2011 07:57 | ID: 609245
Lecza z cukini nigdy nie jadłam - gotuję ją na parze do drugiego dania, albo dodaję do zupy jarzynowej (ale na końcu żeby się nie rozwaliła) czy do potrawki warzywnej którą podaję z ryżem. Polecam również ten przepis:
11 sierpnia 2011 09:01 | ID: 609312
A o dżemie z cukinii słyszeliście? Bo mnie jakoś trudno wyobrazić sobie ten smak.
11 sierpnia 2011 09:40 | ID: 609333
Robiłam w tym roku leczo z cukinii:
podsmażamy kiełbaskę z cebulą, na tym samym oleju lekko przesmażamy cukinię i paprykę czerwoną, zalewamy bulionem. Ja dorzucam jeszcze fasolkę zieloną szparagową. Z przypraw przecier, słodką paprykę, pieprz, sól.
11 sierpnia 2011 09:46 | ID: 609339
Ja często robię leczo z cukini. Bardzo bardzo go lubię, ale tylko w wersji w pełni wegetariańskiej i dość ostrej.
11 sierpnia 2011 11:55 | ID: 609441
Z cukini robię leczo, faszeruję ją mięsnem mielonym i ryżem oraz smażę zapanierowaną wcześniej w jajku i bułce:)
18 września 2011 22:00 | ID: 640460
prywiozlam meeega wielka cukinie i nie wiem co z nia zrobic.....
19 września 2011 13:52 | ID: 640942
Robimy,robimy,do elcza zawsze dodaje cukinie:)
19 września 2011 14:00 | ID: 640948
Moja córka robi wspaniałe leczo z cukinii - mniam
19 września 2011 14:17 | ID: 640963
prywiozlam meeega wielka cukinie i nie wiem co z nia zrobic.....
Taką cukinię najlepiej wydrążyć i nafaszerować np. mięsem mielonym z ryżem, polać sosem pomidorowym, posypać warstwą startego, żółtego sera i zapiec.Pycha:)
19 września 2011 14:20 | ID: 640969
jutro na obiad mam leczo z cukinii, robie jeszcze placki z cukinii i pora, zapiekankę, pasztet, ciasto, chleb, żelki oraz cukinię faszerowaną
19 września 2011 15:02 | ID: 641014
jutro na obiad mam leczo z cukinii, robie jeszcze placki z cukinii i pora, zapiekankę, pasztet, ciasto, chleb, żelki oraz cukinię faszerowaną
Podzielisz się na przepis pasztetu, ciasta,chleba oraz żelków z cukinii?
19 września 2011 15:03 | ID: 641015
Czy cukinię można mrozić, tzn, czy po jej odmrożeniu da się cokolwiek z niej zrobić? Mam jeszcze zapasową jedną cukinię i mogłabym ją pokroić w kostkę i włożyć do zamrażalki, ale nie wiem czy jest sens.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.