Roladki z bakłażanów z bryndzą zatopione w pomidorach
składniki:
1 duży bakłażan
1 kostka bryndzy (można w realu albo makro dostać)
1 doniczka świeżej bazylii
1 duża cebula
2 duże dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów
oliwa z oliwek do smażenia
sól, cukier , sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, pokroić na podłużne plastry około 1 centymetra,wrzucić na sito i obficie posypać solą. Zostawić na 30 minut. Po czasie tym osączyć w ręczniku papierowym. Obsmażyć bakłażany z obu stron na beztłuszczowej patelni.Każdy plaster ,gdy przestygnie posmarować roztartą bryndzą a na brzegach ułożyć po pięć listków bazylii i zwinąć.
Oliwę rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć na złoty kolor,dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.Dusić około 5-7 minut doprawić solą i cukrem bądź sokiem z cytryny do smaku. Pomidorowy sos przełożyć do naczynia żaroodpornego ,ułożyć na nim roladki z bakłażana i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Smakować :)
Ja uwielbiam to połączenie bryndzy bakłażana pomidorów i bazylii.