Surowe sałata, ogórki i surowe pomidory pochodzące z północy Niemiec mogą być źródłem fali groźnych zatruć pokarmowych. W Niemczech kilkaset osób zmaga się już z chorobą. Dwie osoby zmarły.
Plagę zatruć – jest ich w Niemczech już kilkaset – spowodował jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy – bakterii Escherichia coli. Szczep EHEC powoduje krwawe biegunki, często o ciężkim przebiegu i może prowadzić do uszkodzenia nerek.
Liczba chorych rośnie z dnia na dzień. Według agencji dpa we wtorek było 460 przypadków infekcji, zaś w środę już 600, najwięcej w północnych krajach związkowych Niemiec. To więcej, niż zwykle odnotowuje się w Niemczech w ciągu całego roku.
Dwie trzecie chorych to kobiety. W wyniku zatrucia bakterią zmarły już dwie osoby: 83-letnia mieszkanka Dolnej Saksonii i 24-letnia kobieta z Bremy.
Według Instytuty Roberta Kocha badania wykazały, że większość chorych spożywała surowe sałaty, pomidory i ogórki. Mogły być one zanieczyszczony fekaliami ludzi albo zwierząt.
Według głównego inspektora sanitarnego Jana Olgerbranda, w Polsce nie ma zagrożenia zatruciami pokarmowym
źródło: tvp.info.pl