Od najdawniejszych czasów w menu naszych przodków dominowała kasza – niekwestionowana królowa stołu. Stanowiła podstawę wielu dań kuchni polskiej. Kasza to skarbnica wartości odżywczych. Ostatnio, kasze pojawiają się w menu ekskluzywnych restauracji, w kolorowych książkach kucharskich i w telewizyjnych programach o gotowaniu. Najwyższa pora, aby znów zacząć je doceniać. Chociażby ze względu na łatwość przygotowania, delikatny smak i walory zdrowotne.
Kasza gryczana
Naturalne źródło cennego białka roślinnego i kwasu foliowego. Zawiera wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor, a także witaminę B1 i PP. Ugotowana na sypko jest doskonałym dodatkiem do mięs lub ryb. Uzupełniona sosem i surówkami, może stanowić samodzielny posiłek. Doskonale komponuje się z grzybami – w szczególności aromatycznymi kurkami i szlachetnymi borowikami. Kasza gryczana sprawdza się także jako nadzienie do pierogów lub naleśników – np. z dodatkiem twarogu i listków świeżej mięty.
Kasza jęczmienna
Bogata w białko, regulujący trawienie błonnik oraz witaminę PP. Świetny dodatek do gorących dań mięsnych i wegetariańskich. Idealnie współgra z delikatnym mięsem ryb, np. łososia. Świetnie smakuje zapiekana, z dodatkiem sosów i tartego żółtego sera.
Pszenica
Najbardziej rozpowszechnionym zbożem jest pszenica, uprawiana już siedem tysięcy lat przed naszą erą. Ze względu na zawartość glutenu kaszki z pszenicy można w małej ilości podawać dzieciom po piątym miesiącu życia. Na talerz malca najczęściej trafiają dania z kaszy manny oraz chleb pszenny, bułeczki lub makaron. Pełne ziarno pszenicy zawiera dużo witaminy B1 wspomagającej proces wzrostu i sprawność umysłową, wzmacniającej mięśnie i serce. Okrywa ziarna jest bogata w błonnik, który zapobiega zaparciom zarówno u dzieci jak i u dorosłych.
Pożywnym i zdrowym śniadaniem są płatki pszenne, zmieszane z płatkami owsianymi, jęczmiennymi lub kukurydzianymi, mlekiem albo jogurtem i niecałą łyżeczką zarodków pszennych (cenne źródło witaminy E). Można także ugotować dziecku same płatki owsiane na wodzie lub mleku. Zawierają one dużo wapnia, potasu, fosforu, magnezu i błonnika – świetnie rozgrzewają, są więc doskonałe na zimę.
Proso
Ziarno, z którego pozyskuje się kaszę jaglaną, nie zawiera glutenu i jest łagodne w smaku. Kasza jaglana doskonale nadaje się do potraw z warzywami i mięsem, można ja także przyrządzić z owocami na słodko lub jako dodatek do zupy mlecznej. Ma działanie zasadotwórcze i rozgrzewające, jest również lekkostrawna, dlatego zaleca się ją szczególnie dla dzieci z anemią.
GrykaBardzo wartościowym zbożem jest gryka. Z jej pełnego ziarna jest wytwarzana kasza gryczana w wersji naturalnej, białej oraz prażona – ciemnobrązowa. Kasza gryczana ma znaczne ilości żelaza, kwasu foliowego i witaminy B6. Do dziecięcej zupki możemy dorzucić płatki gryczane, które podniosą wartość odżywczą, wzbogacą ją w składniki mineralne i białko.
KukurydzaWiększość dzieci lubi kaszę kukurydzianą, zwłaszcza przygotowaną na mleku. Potrawa taka jest bardzo sycąca i należy do najłatwiej strawnych. Z mąki kukurydzianej sporządza się placki i wypieki, które nadają się dla pociech nietolerujących glutenu. Kaszka i kleik kukurydziany pomagają dzieciom, którym dokuczają zaparcia.
A czy wy jadacie kasze? Bo ja bardzo ostatnio się w nich rozsmakowałam.

, wczoraj zrobiłam danie chińskie ale dla odmiany zamiast ryżu dałam kasze super wyszło, kasza to skarb, moj synek uwielbia gryczaną. Pieskom gotuje jęczmienną, na zime daje dużo odporności. Dzieci trzeba od małego uczyć jedzenia kaszy!
, pychotka, a zgulaszem to już w ogóle poezja


