Jakiej oliwy/oleju używacie w kuchni do smażenia, do sałatek?
- Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
- Posty: 4294
Jakiej oliwy/oleju używacie w kuchni do smażenia, do sałatek?
- Zarejestrowany: 23.11.2011, 08:50
- Posty: 3
Witam, do smażenia polecam olej rzepakowy i z ryżu, a do sałatek, surówek, różnego rodzaju dresingów, majonezu olej lniany zimnotłoczony. Jeśli można to gorąco polecam wszystkim ten olej, najlepsze źródło kwasów omega3, a tych nasz organizm potrzebuje najwięcej. Oprócz tego, że dodaję go do potraw, łykam z mężem 1 łyżkę stołową dziennie (wymieszany z sokiem z cytryny- lepiej smakuje). Synek się od takiego eliksiru wykręca, ale może jak podrośnie to się przekona : ) W necie jest duzo informacji na ten temat, jeśli kogoś zainteresuje, można poczytać np. na [wymodeowano] , ja też mogę cos w tej kwestii poradzić. Pozdrawiam : )
Obecnie mam w lodówce olej z pestek winogron. Ale zgodnie z zaleceniami dietetycznymi muszę sobie kupić słonecznikowy lub sojowy.
- Zarejestrowany: 16.05.2011, 23:03
- Posty: 3002
Najczęściej oliwy z oliwek.
Do wszystkiego oliwa z oliwek oprocz kotletow. Ale takie w panierce jemy rzadko.
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
jak dla mnie Kujawski jest najlepszy . Kupiłam na próbę Oliwiera - więcej go nie kupię , za bardzo wsiąka ...
- Zarejestrowany: 10.12.2011, 14:55
- Posty: 7
Ostatnimi czasy - tylko i wyłącznie olej z pestek winogron. Wychodzi wszystko na nim pięknie.
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Oliwę z oliwek lub olej Kujawski.
Oleju kukurydzianego do smazenia,a do salatek z oliwy z oliwek lub pestek winogron.
- Zarejestrowany: 19.12.2011, 08:25
- Posty: 2
ja do dosłownie wszystkiego uzywam oliwy z oliwek, do smażenia również, jest zdrowsza niż zwyczajny olej, a i w smaku jest lepsza. Różni sie wartoąciami i prawdziwa oliwa z pierwszego tłoczenia jest po prostu 100% sokiem z oliwek