Wątek:
barszcz
27odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 4453idą święta.
u mnie w tym roku pierwszy raz będzie barszcz z uszkami, ponieważ nigdzie nie planuję wybyć w ten wieczór.
no i tak się zastanawiam: jaki barszczyk preferujecie???
u nas barszcz ma wzięcie cały rok, obowiązkowo z winiar. inne jakoś nam nie podchodzą smakiem. od kilku dni Tośka nie może się barszczem nasycić - potrafi wypić 3 kubki jeden po drugim!!!
SoniaPoziom:
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
1
Chłopaki barszczu nie lubią.... jedynie ja piję. Z cykorii. Jest tani i smaczny.
Barszcz wigilijny koniecznie z wywaru z warzyw.
SohoPoziom:
- Zarejestrowany: 07.05.2010, 07:04
- Posty: 351
3
żaden kupny i gotowy! barszcz musi być własnej roboty od początku do końca - innego u mnie nikt nawet nie ruszy 

Na pewno nie w proszku - osolona i zabarwiona woda to nie barszcz....
KasiellaPoziom:
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
5
Barszcz z dużą lilością czosnku;)Mniammmmmm
Noi oczywiście własnej Roboty ;)Najlepiej z pasztecikami z kapustą i grzybami lub kapustą grzybami i serem......
PYSZOTA;)
IsabellePoziom:
- Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
- Posty: 21159
6
A ja za barszczem nie przepadam! U nas w wigilię nie ma tradcji związanej z barszczem:)
alanmlPoziom:
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
7
Generalnie, raz do roku na wigilię robię barszcz sama od A do Z. A poza świętami jak mnie najdzie ochota robię z Knorra.
UlinkaPoziom:
- Zarejestrowany: 20.10.2009, 18:42
- Posty: 6675
8
Knorr - szybko, łatwo, zawsze się uda.
Justyna mama ŁukaszaPoziom:
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
9
Ja na codzień robie swój ze swoich buraków, ale dla posmaku lubię dosypać tego z winiar.
sysia12Poziom:
- Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
- Posty: 4439
10
mąz jak ma czasem ochote popić sobie jakiś barszczyk na szybkiego to zdecydowanie knorra klasyczny
monaaa71Poziom:
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735
11
barszcz winiary,jeśli już choć też nie przepadamy.
KatiankaPoziom:
- Zarejestrowany: 21.11.2009, 20:05
- Posty: 2636
12
AlusiaSz napisał 2010-11-12 20:41:21
Zgadza się.Barszcz wigilijny koniecznie z wywaru z warzyw.
Zarówno na wigilię jak i na każdą inna okazję czy obiad tylko i wyłącznie gotowany samemu. Ten wigilijny jest na wywarze z kawałka ryby. Dodaję też wodę z suszonych grzybów, które namaczam do farszu do uszek.
W wigilię ogólnie preferuję 100% jedzenia włosnoręcznie zrobionego.
Ja gotuję sama. Wywar z warzyw , suszone grzyby i zakwaszam octem winnym. Raz próbowałam zakisić buraki ale coś mi nie wyszły. Dla poprawienia koloru ( bo nie zawsze buraki mają ciemny kolor) dodaję sok buraczany z Krakusa.
czerwona panienkaPoziom:
- Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
- Posty: 21500
15
Jak barszcz na codzień to tylko winiary, jeśli chodzi o święta to tylko własnej roboty ;)
Babcia Ali i Mai napisał 2010-11-13 11:22:30
Wando jak namoczysz suszone grzyby we wrzątku a potem ten wywar wlejesz do barszczu to gwarantuję, że kolor będzie idealny. A jaki smak.Ja gotuję sama. Wywar z warzyw , suszone grzyby i zakwaszam octem winnym. Raz próbowałam zakisić buraki ale coś mi nie wyszły. Dla poprawienia koloru ( bo nie zawsze buraki mają ciemny kolor) dodaję sok buraczany z Krakusa.
Mama Tymka napisał 2010-11-13 11:45:12
Ale ja tak właśnie robię! Kasiu. Tylko czasem uda mi się kupić jakieś takie blade buraki. A ja uwielbiam mocnoczerwony barszczyk. Nigdy w życiu nie wylałabym wody z namoczenia grzybów.Babcia Ali i Mai napisał 2010-11-13 11:22:30
Wando jak namoczysz suszone grzyby we wrzątku a potem ten wywar wlejesz do barszczu to gwarantuję, że kolor będzie idealny. A jaki smak.Ja gotuję sama. Wywar z warzyw , suszone grzyby i zakwaszam octem winnym. Raz próbowałam zakisić buraki ale coś mi nie wyszły. Dla poprawienia koloru ( bo nie zawsze buraki mają ciemny kolor) dodaję sok buraczany z Krakusa.
U nas przeważnie własnej roboty,ale jak czasem najdzie nas ochota na szybki barszczyk to pijemy tylko z Winiar,doprawiamy go jednak pieprzem bo jak dla nas to jest za słodki.
Justyna mama Łukasza napisał 2010-11-13 00:08:09
ja równiez tak robieJa na codzień robie swój ze swoich buraków, ale dla posmaku lubię dosypać tego z winiar.
Soho napisał 2010-11-12 20:41:53
Zgadzam się w całej rozciągłości. Barszcz robie sama z czerwonych buraczków. czosnek musi być koniecznie i pare innych przypraw. Mój maż go uwielbia:)żaden kupny i gotowy! barszcz musi być własnej roboty od początku do końca - innego u mnie nikt nawet nie ruszy 
