-
21
usunięty użytkownik
2010-09-01 20:34:40
1 września 2010 20:34 | ID: 283160
rozpuszczalna+mleczko
-
22
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-09-01 23:59:59
1 września 2010 23:59 | ID: 283296
centaurek napisał 2010-09-01 17:20:02Rozpuszczalna. Z cukrem, bez mleka.
Hihihi a u mnie bez cukru ale za to z mlekiem
-
23
Katianka
Zarejestrowany: 21-11-2009 21:05 .
Posty: 2636
2010-09-02 07:25:00
2 września 2010 07:25 | ID: 283328
alanml napisał 2010-09-01 19:19:29Rozpuszczalna lub z ekspresu, zawsze z mlekiem i bez cukru.
Ja też tak mam
-
24
jaQub
Zarejestrowany: 06-04-2010 21:10 .
Posty: 83
2010-09-02 07:26:53
2 września 2010 07:26 | ID: 283330
Od zawsze: czarna parzona, bez cukru i mleka. Ważne by wybrać dobry gatunek kawy :) Aromat i smak naturalnej kawy jest niezastąpiony.
-
25
usunięty użytkownik
2010-09-02 07:35:04
2 września 2010 07:35 | ID: 283336
Rozpuszczalna ale tylko z mlekiem, bez cukru!!! Pycha!
-
26
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2010-09-02 07:40:37
2 września 2010 07:40 | ID: 283337
Rozpuszczalna wygrywa z wielką przewaga ale czy to prawda, że jest bardziej szkodliwa, że to "śmietnik"?
-
27
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2010-09-02 07:59:04
2 września 2010 07:59 | ID: 283346
alanml napisał 2010-09-02 07:40:37Rozpuszczalna wygrywa z wielką przewaga ale czy to prawda, że jest bardziej szkodliwa, że to "śmietnik"?
Kawa rozpuszczalna podobno jest zdrowsza , nie drażni tak żolądka jak kawa parzona tradycyjnie ...
-
28
plascynacja
Zarejestrowany: 31-05-2008 13:55 .
Posty: 421
2010-09-02 08:37:52
2 września 2010 08:37 | ID: 283357
Zdecydowanie najlepiej kupić w ziarnach i mielić przed zaparzeniem - mam super zaparzacz, który ma już ze 30 lat, taki mały na 2 filiżanki, który stawia się na ogień - kawka rewelacyjna....
-
29
plascynacja
Zarejestrowany: 31-05-2008 13:55 .
Posty: 421
2010-09-02 08:38:20
2 września 2010 08:38 | ID: 283358
-
30
plascynacja
Zarejestrowany: 31-05-2008 13:55 .
Posty: 421
2010-09-02 08:45:22
2 września 2010 08:45 | ID: 283361
grzesk napisał 2010-09-01 20:21:58Rozpuszczalna? To nie kawa, to imitacja kawy.
Spróbujcie kawy w ziarnach, zmielonej tuż przed zaparzeniem... polecam.
Zgadzam się z Tobą!
Ale mam dzisiaj pecha....skończyła mi się kawka w pracy i.....piję rozpucha od koleżanek :-) z mlekiem smakuje jak cappucino albo kakao :P
-
31
Bartt
Zarejestrowany: 06-05-2009 22:23 .
Posty: 5452
2010-09-02 08:49:10
2 września 2010 08:49 | ID: 283367
Zazwyczaj piłem rozpuszczalną, na zasadzie gorące mleko + kilka łyżeczek kawy (bez wody). Teraz powoli przerzucam się na parzoną.
-
32
usunięty użytkownik
2010-09-02 08:56:56
2 września 2010 08:56 | ID: 283373
Raniuto gdy tylko otworzę oczęta, zaparzam mnóstwo kawy w ekspresie do kawy. Jak chcę się popisać , to do pojemnika z sypką kawą wrzucam ciut cynamonu, kardamonu ze dwa goździki, czasem ciut wanilii. A córcia i synuś robią dla swojej mamusi kawusię w zaparzaczu na gazie. Generalnie do kawy dodaję ciut miodu lub brązowego cukru. A rozpuszczalnej nie lubię. Piję gdy muszę, kiedy normalna wyjdzie z domu. A najlepsza jest taka świeżo zmielona. I ten zapach w domu!!!!!
-
33
grzesk
Zarejestrowany: 01-09-2010 20:18 .
Posty: 8
2010-09-02 09:31:50
2 września 2010 09:31 | ID: 283399
Alina63 napisał 2010-09-02 07:59:04alanml napisał 2010-09-02 07:40:37Rozpuszczalna wygrywa z wielką przewaga ale czy to prawda, że jest bardziej szkodliwa, że to "śmietnik"?
Kawa rozpuszczalna podobno jest zdrowsza , nie drażni tak żolądka jak kawa parzona tradycyjnie ...
Badania naukowe wykazały, że kawa rozpuszczalna zawiera nikiel, który jest niezbędny do życia w niewielkich ilościach, ale w nadmiarze może prowadzić do różnych schorzeń, od reakcji alergicznych do rozwoju nowotworów.
Kawa w ziarnach to 100% czystej, naturalnej kawy.
-
34
Soho
Zarejestrowany: 07-05-2010 09:04 .
Posty: 351
2010-09-02 10:09:36
2 września 2010 10:09 | ID: 283433
Kawa (bo mówmy o kawie, a nie napoju kawowym) to jest w ziarnach, zmielona przed zaparzeniem. Wtedy czujemy smak, aromat i to "coś" co ma świeżo zaparzona kawa. Sposób parzenia oczywiście w zalezności od upodobań i chęci.
I nikt mnie nie przekona, że kawa rozpuszczalna to kawa.
Cudów nie ma - im bardziej przetworzone tym mniej wartościowe.
-
35
usunięty użytkownik
2010-09-02 10:22:44
2 września 2010 10:22 | ID: 283441
Może kawa rozpuszczalna nie jest prawdziwą kawą... ale jaka jest smaczna :)))))
-
36
etka
Zarejestrowany: 15-01-2010 08:37 .
Posty: 2849
2010-09-02 10:33:09
2 września 2010 10:33 | ID: 283444
Kawka musi być tradycyjnie parzona, czarna i bez cukru
Właśnie skończyłam pić swoją
-
37
grzesk
Zarejestrowany: 01-09-2010 20:18 .
Posty: 8
2010-09-02 10:36:55
2 września 2010 10:36 | ID: 283448
Zatem musisz spróbować kawy w ziarnach, dopiero wtedy poczujesz prawdziwy smak ;)
-
38
usunięty użytkownik
2010-09-02 10:40:01
2 września 2010 10:40 | ID: 283449
grzesk napisał 2010-09-02 10:36:55Zatem musisz spróbować kawy w ziarnach, dopiero wtedy poczujesz prawdziwy smak ;)
Próbowałam. Nie jestem zwolennikiem :))))
-
39
grzesk
Zarejestrowany: 01-09-2010 20:18 .
Posty: 8
2010-09-02 11:58:58
2 września 2010 11:58 | ID: 283524
Rozpuszczalna powoli traci na rzecz kawy w ziarnach ;)
-
40
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-09-02 12:45:40
2 września 2010 12:45 | ID: 283584
Zaznaczyłam parzona, bo w moim otoczeniu ten rodzaj kawy jest najbardziej popularny.
Ja pijąc kawę od wielkiego święta, wybieram raz parzona, innym razem - rozpuszczalną.