-
1
usunięty użytkownik
2010-03-31 21:37:43
31 marca 2010 21:37 | ID: 183083
Zdecydowanie na oleju.
Ale na wyjazdach prawie zawsze na smalcu, bo tańszy i mniejszy. Szczerze powiem, jedzenie nieporównywalnie smaczniejsze niż na oleju. Ale w domu smalcu nie używam.
-
2
usunięty użytkownik
2010-03-31 21:39:32
31 marca 2010 21:39 | ID: 183086
-
3
Guśka
Zarejestrowany: 10-01-2010 15:35 .
Posty: 7481
2010-03-31 22:01:02
31 marca 2010 22:01 | ID: 183110
olej najczęściej Kujawski
-
4
Tigrina
Zarejestrowany: 26-11-2009 23:06 .
Posty: 4674
2010-03-31 22:22:51
31 marca 2010 22:22 | ID: 183134
Smalcu w ogóle nie używam, tylko Kochanie używa, jak robi jajecznicę z boczkiem (Jego specjalność).
-
5
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-03-31 22:53:07
31 marca 2010 22:53 | ID: 183153
najczęściej smażę na oleju.
Niekiedy na margarynie.
A słyszałam zdania,ze zdrowsze jest smażenie na smalcu!
-
6
usunięty użytkownik
2010-03-31 23:24:17
31 marca 2010 23:24 | ID: 183169
olej najczęściej ale i na smalcu także
-
7
konrado
Zarejestrowany: 13-11-2009 12:36 .
Posty: 73
2010-04-01 00:10:46
1 kwietnia 2010 00:10 | ID: 183179
Prawie tylko na oliwie bo uwielbiam jej zapach i smak a jesli na czyms innym to tylko na smalcu. Oleju, margaryn czy masla wogole nie uzywam do zmazenia.
-
8
usunięty użytkownik
2010-04-01 09:05:56
1 kwietnia 2010 09:05 | ID: 183279
Ostatnio prawie nie używam, bo gotuję większość potraw na parze, ale jak coś się przytrafi to na oleju, choć mam ochotę przerzucić się na oliwę
-
9
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2010-04-01 09:07:52
1 kwietnia 2010 09:07 | ID: 183282
w domu rodzinnym jadaliśmy główniue smażone na smalcu,ale mężul nauczył mnie,i super,smażenia jedynie na oleju
wyjątkiem jest jajecznica na masełku
-
10
usunięty użytkownik
2010-04-01 09:11:26
1 kwietnia 2010 09:11 | ID: 183288
Smażę na oleju rzepakowym. Oliwę dodaje tylko do sałatek. Oliwa nadaje sie do krótkiego smażenia (3-5 min), bo ulatują z niej wszelkie walory przy długim samżeniu. Przepraszam,że tak sie mądrzę, ale jestem po Technologii Żywności i takie to moje zboczenie
.
Próbowałyście kiedyś smażyć na Plancie (utwardzony tłuszcz roślinny)? Polecam, choć jest stosunkowo droga. Kotlety smażone na niej są bardzo soczyste. Nie ma ona swojego zapachu, więc mięso zachowuje własny zapach.
-
11
Isabelle
Zarejestrowany: 03-07-2009 19:42 .
Posty: 21159
2010-04-01 09:12:01
1 kwietnia 2010 09:12 | ID: 183290
Olej kujawski zdecydowanie!
-
12
usunięty użytkownik
2010-04-01 09:12:42
1 kwietnia 2010 09:12 | ID: 183291
dziecinka napisał 2010-03-31 22:53:07najczęściej smażę na oleju.
Niekiedy na margarynie.
A słyszałam zdania,ze zdrowsze jest smażenie na smalcu!
Chyba dla smalcu. BO dla nas na pewno nie :)
-
13
ULA
Zarejestrowany: 18-03-2008 10:47 .
Posty: 6183
2010-04-01 09:57:14
1 kwietnia 2010 09:57 | ID: 183333
Najczęściej smażę na oleju, ale jak mam własnoręcznie zrobiony smalec ze skwarkami używam go do smażenia jajecznicy i krążków ziemniaczanych - dużo bardziej nam smakują niż te smażone na oleju!
-
14
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2010-04-01 10:06:28
1 kwietnia 2010 10:06 | ID: 183348
ULA napisał 2010-04-01 09:57:14Najczęściej smażę na oleju, ale jak mam własnoręcznie zrobiony smalec ze skwarkami używam go do smażenia jajecznicy i krążków ziemniaczanych - dużo bardziej nam smakują niż te smażone na oleju!
a kluski z serem to tylko na smalcu ze skwarkami
-
15
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2010-04-01 12:17:00
1 kwietnia 2010 12:17 | ID: 183447
Olej Kujawski rządzi na mojej patelni!
-
16
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-04-01 12:20:27
1 kwietnia 2010 12:20 | ID: 183453
Isabelle napisał 2010-04-01 09:12:01Olej kujawski zdecydowanie!
i jak mamy świniaczka to i na smalcu... bo zawsze trochę trzeba stopić...
-
17
osa
Zarejestrowany: 26-11-2009 14:35 .
Posty: 998
2010-04-01 15:36:57
1 kwietnia 2010 15:36 | ID: 183637
To zależy jajecznicę, czosnek, owoce morza na maśle. Resztę mięso, rybę na oleju słonecznikowym. Nie używam smalcu, ani margaryn.
-
18
usunięty użytkownik
2010-04-01 16:05:42
1 kwietnia 2010 16:05 | ID: 183648
Większość potraw mięsnych smażę na oleju słonecznikowym lub sojowym. Z tym , że jak przekładam do miski , to zawsze położę na kotletach gorących odrobinę masła. Rybę smażę na oleju z pestek winogron. ( Tym z "Biedronki" bo tańszy ). Słodkie omleciki tylko na maśle. A jajecznicę na boczusiu wędzonym z odrobinką masła lub na samym maśle.
-
19
usunięty użytkownik
2010-04-01 17:06:26
1 kwietnia 2010 17:06 | ID: 183682
...na patelni
Tigrina napisał 2010-03-31 22:22:51Smalcu w ogóle nie używam, tylko Kochanie używa, jak robi jajecznicę z boczkiem (Jego specjalność).
Chleb w jajku, też na smalcu jest lepszy
-
20
usunięty użytkownik
2010-04-01 17:43:07
1 kwietnia 2010 17:43 | ID: 183698
Olej Kujawski, czasem jajecznica na maśle.