30 stycznia 2009 19:01 | ID: 13517
Czasem, gdy robimy jakieś ciasto, pozostają niewykorzystane białka. Można zrobić z nich dwa rodzaje ciasta. W sumie jest to jeden przepis, który różni się dodatkiem maku lub wiórków kokosowych.
Ciasto z białek
Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie ze sobą mieszamy. Dolewamy stopioną, wystudzoną(!) margarynę i mieszamy dokładnie łyżką. Aby powstała masa nie była zbyt sucha można dodać jednocześnie trochę ubitej piany i dokladnie wymieszać. Pianę ubijamy na bardzo sztywno i delikatnie łączymy ze składnikami w misce. Przelewamy do foremek (ja robię to ciasto w podłużnych foremkach, ale chyba można zrobić i w duzej blaszce) i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piecze się dosyć szybko, sprawdzamy patyczkiem czy nie jest wilgotne i gotowe. Po wyjęciu posypuję cukrem pudrem.
Uwaga 1: jeżeli zamiast maku dajemy wiórki, to trzeba zmniejszyć trochę ilość tłuszczu.
Uwaga 2: wszystkie ciasta wkładam do zimnego lub tylko lekko rozgrzanego piekarnika gazowego(!), nie wiem jak to wygląda w kuchenkach elektrycznych.
30 stycznia 2009 19:38 | ID: 13518
30 stycznia 2009 20:49 | ID: 13520
31 stycznia 2009 09:26 | ID: 13544
1 lutego 2009 21:36 | ID: 13618
1 lutego 2009 21:39 | ID: 13621
18 lutego 2009 23:47 | ID: 14770
19 lutego 2009 08:55 | ID: 14792
19 lutego 2009 09:20 | ID: 14798
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.