-
1
usunięty użytkownik
2010-02-04 11:57:44
4 lutego 2010 11:57 | ID: 130676
Kotlety ziemniaczane, robimy wszystko jak na kopytka, ale zamiast gotowania, to obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Idealne do ciemnych sosów.
-
2
usunięty użytkownik
2010-02-04 12:01:38
4 lutego 2010 12:01 | ID: 130682
Robię zapiekanki, kotleciki, sałatki - na co masz ochotę?
-
3
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2010-02-04 12:02:50
4 lutego 2010 12:02 | ID: 130684
-
4
usunięty użytkownik
2010-02-04 12:07:04
4 lutego 2010 12:07 | ID: 130690
Ja robię talarki. Takie ziemniaki pocięte na plastry smażone z cebulką, kiełbaską i boczkiem.Pycha.
-
5
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2010-02-04 12:09:16
4 lutego 2010 12:09 | ID: 130695
Jaśmina napisał 2010-02-04 12:07:04Ja robię talarki. Takie ziemniaki pocięte na plastry smażone z cebulką, kiełbaską i boczkiem.Pycha.
Smażysz wszystko razem czy osobno? A może by upiec to w piekarniku?
-
6
usunięty użytkownik
2010-02-04 12:10:29
4 lutego 2010 12:10 | ID: 130698
To ja robię tak - ziemniaki obieram i kroję w talarki o grubości około 1,5 cm. Ale mogą też być ćwiarteczki. Mieszam w misce razem z kucharkiem i czosnkiem granulowanym. Kroję kiełbaskę w kosteczkę, cebulę w talarki i trę ser na drobnej tarce. Wszystko ale bez sera wrzucam do naczynia żaroodpornego i polewam odrobine olejem i wrzucam do piekarnika. Jak ziemniaki są miękkie to posypuję serem i jeszcze przez chwilkę zapiekam żeby ser się roztopił.
Można też dodać odrobinę marchewki czy innych warzywa. Ale bez nich też jest dobra.
-
7
usunięty użytkownik
2010-02-04 12:15:56
4 lutego 2010 12:15 | ID: 130704
Ja najpierw podsmażam surowe talarki z cebulą, tak aby ziemniaki się zarumieniły. Tylko te talarki nie mogą być zbyt grube. Potem wrzucam kiełbasę i boczek oraz przyprawy według uznania.
-
8
usunięty użytkownik
2010-02-04 12:17:22
4 lutego 2010 12:17 | ID: 130705
Mam przepis na paszteciki ziemniaczane. Raz robiłam. smaczne były, ale potem robić mi się nie chciało.
-
9
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-02-04 12:22:34
4 lutego 2010 12:22 | ID: 130714
Heheh... a ja już od 3 m-cy ziemnaików prawie... nie jem... troszeczkę w zupkach ale staram się jak najwięcej odjąć...
Ale lubiła oj tak... placuszki, kiszeczki, babkę, frytki.... i takie normalne oraz w kopytach i tzw. pampuchach... mniam.... ale teraz...
-
10
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2010-02-04 12:25:09
4 lutego 2010 12:25 | ID: 130718
AlicjaSz napisał 2010-02-04 12:17:22Mam przepis na paszteciki ziemniaczane. Raz robiłam. smaczne były, ale potem robić mi się nie chciało.
Alicjo, a zdradziłabyś przepis?
-
11
usunięty użytkownik
2010-02-04 12:31:46
4 lutego 2010 12:31 | ID: 130725
Ziemniaczane paszteciki
- 4 ugotowane ziemniaki (utłuczone)
- 2 ziemniaki surowe, starte drobno
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- nadzienie dowolne. Np. pieczarki z cebulką
Wymieszać wszystko. Powstaje plastyczne ciasto. Podzielić na kilka części. Utoczyć rulony jak na kopytka, tylko grubsze. Rozwałkować i wycinać kwadraty. Nakładać farsz, potem posklejać w trójkąty. Podsmażyć na rumiano, następnie podpiec w piekarniku kilka minut. Idealne do barszczyku.
-
12
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2010-02-04 12:44:35
4 lutego 2010 12:44 | ID: 130741
Narobiłam sobie apetytu i skoczyłam szybko obrać i pokroić ziemniaczki, cebulkę i kiełbaskę. Wszystko doprawiłam różnymi przyprawami wrzuciłam do naczynia żaroodpornego i piekę :) tylko nie wiem ile i w jakiej temperaturze pomóżcie!!
-
13
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-02-04 12:45:30
4 lutego 2010 12:45 | ID: 130743
O i jeszcze o kartaczach zapomniałam... to dopiero raj dla podniebienia....
-
14
usunięty użytkownik
2010-02-04 13:41:35
4 lutego 2010 13:41 | ID: 130807
czerwona panienka napisał 2010-02-04 12:44:35Narobiłam sobie apetytu i skoczyłam szybko obrać i pokroić ziemniaczki, cebulkę i kiełbaskę. Wszystko doprawiłam różnymi przyprawami wrzuciłam do naczynia żaroodpornego i piekę :) tylko nie wiem ile i w jakiej temperaturze pomóżcie!!
Wstawiam tak na 180 stopni na termoobieg. I sprawdzam. A jak są miękkie to trochę podkręcam temperaturę. Od czasu do czasu można też przemieszać wszystko. Bo dół się szybciej piecze :))))
-
15
kaskur
Zarejestrowany: 26-01-2009 09:54 .
Posty: 6450
2010-02-04 19:14:25
4 lutego 2010 19:14 | ID: 131219
AlicjaSz napisał 2010-02-04 12:31:46Ziemniaczane paszteciki4 ugotowane ziemniaki (utłuczone)2 ziemniaki surowe, starte drobno2 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejsól, pieprznadzienie dowolne. Np. pieczarki z cebulkąWymieszać wszystko. Powstaje plastyczne ciasto. Podzielić na kilka części. Utoczyć rulony jak na kopytka, tylko grubsze. Rozwałkować i wycinać kwadraty. Nakładać farsz, potem posklejać w trójkąty. Podsmażyć na rumiano, następnie podpiec w piekarniku kilka minut. Idealne do barszczyku.
ale narobiłaś mi smaka
-
16
usunięty użytkownik
2010-02-04 19:15:09
4 lutego 2010 19:15 | ID: 131221
kaskur napisał 2010-02-04 19:14:25ale narobiłaś mi smaka
Do dzieła
-
17
Tigrina
Zarejestrowany: 26-11-2009 23:06 .
Posty: 4674
2010-02-04 19:43:51
4 lutego 2010 19:43 | ID: 131272
Ja czasami kombinuje proste potrawy, np. plasterki z różnymi przyprawami mieszam z ugotowanym w międzyczasie ryżem i dodaję do tego sos, np. pomidorowy :-)
Ale to zazwyczaj wtedy, gdy niewiele składników mam w domu, nie chce mi się iść do sklepu, a całkowicie nie mam pomysłu na to, co zrobić do jedzenia. Tyle, że za często to takie coś odpada, bo tłuste i syte :-)
-
18
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2010-02-06 13:07:13
6 lutego 2010 13:07 | ID: 132899
lubię czasem podsmażone ziemniaki z kefirem
-
19
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2010-02-24 14:52:22
24 lutego 2010 14:52 | ID: 150370
Kroję ziemiaka na pół, wydrążam w tej połówce dziurę, wkładam tam farsz w postaci: szynka gotowana pokrojna drobno, szczypior, ser starty w duzej ilosci, papryka drobno pokrojona. Zapiekam to w piekarniku i potem polewam sosem serowym. Pycha!
-
20
usunięty użytkownik
2010-02-24 15:01:54
24 lutego 2010 15:01 | ID: 150379
alanml napisał 2010-02-24 14:52:22Kroję ziemiaka na pół, wydrążam w tej połówce dziurę, wkładam tam farsz w postaci: szynka gotowana pokrojna drobno, szczypior, ser starty w duzej ilosci, papryka drobno pokrojona. Zapiekam to w piekarniku i potem polewam sosem serowym. Pycha!
No to chyba mam pomysł na obiad jak Teściowa przyjedzie w odwiedziny...