CCo robicie na cieście francuskim? Dadzą się zrobic z tego jakieś ciasteczka, bułeczki z nadzieniem? A może jakieś ciekawe nadzionko..?
Polecicie coś????
26 czerwca 2014 14:18 | ID: 1124614
Ja nic nie potrafię ale córka i synowa to robią fajne dania... jadłam i mi bardzo smakowały...
26 czerwca 2014 14:23 | ID: 1124616
Ja nic nie potrafię ale córka i synowa to robią fajne dania... jadłam i mi bardzo smakowały...
Pewnie tarta? Można robic rózne nadzionka i na słodko i na ostro
26 czerwca 2014 15:10 | ID: 1124637
Ja nic nie potrafię ale córka i synowa to robią fajne dania... jadłam i mi bardzo smakowały...
Pewnie tarta? Można robic rózne nadzionka i na słodko i na ostro
Wiem, że było to coś bardzo pysznego...
26 czerwca 2014 15:55 | ID: 1124650
Z takiego ciasta można zrobić wiele rzeczy. I ciasteczka, i hot-dogi , i tarty, i bułeczki i nawet karpatkę i pieczone pierożki.
26 czerwca 2014 16:12 | ID: 1124659
Nie lubie ciasta francuskiego
26 czerwca 2014 16:35 | ID: 1124662
Nie lubie ciasta francuskiego
czemu? Pewnie dla tego że nie słodkie jest..
26 czerwca 2014 16:39 | ID: 1124665
Ja nic nie potrafię ale córka i synowa to robią fajne dania... jadłam i mi bardzo smakowały...
Pewnie tarta? Można robic rózne nadzionka i na słodko i na ostro
Ja wolę tartę na ostro, bardziej mi smakuje;)
26 czerwca 2014 16:48 | ID: 1124671
Rtobię chyba bułeczki albo ciasteczka.. szkoda że jabłek nie mam, więc może z twarożkiem .. a wierzch posypię grubym cukrem..
26 czerwca 2014 16:53 | ID: 1124678
Robię parówki w cieście francuskim, kopertki z łososiem, albo ze słodkim dzemem:)
26 czerwca 2014 16:58 | ID: 1124684
Można zrobić paszteciki .
26 czerwca 2014 17:00 | ID: 1124689
26 czerwca 2014 17:12 | ID: 1124699
Nie lubie ciasta francuskiego
czemu? Pewnie dla tego że nie słodkie jest..
To też, ale nie lubię i nie potrafie powiedzieć czemu
26 czerwca 2014 17:37 | ID: 1124708
Nieee, ja raczej na słodko chcę.. Wrzucę twarożek, może znajdę jeszcze truskawki albo maliny. Będzie pycha..
26 czerwca 2014 22:19 | ID: 1124821
Ja ciasto francuskie smaruję konfiturą morelową (którą sama robię) , kroję na prostokąt, tak mniej więcej 30 cm na 10 cm, zawijam do środka z obu stron żeby był paseczek, kroję skośnie na ciasteczka takie ok 4 cm. Do piecyka na 15 min, po wyjęciu posypuję cukrem pudrem i gotowe!
26 czerwca 2014 23:32 | ID: 1124842
ja kupuje czasem ciasto francuskie w biedronce, w domu kroje je na trójkaty, lub prostokat, w środek daje kawałek banana, truskawki zawijam w rogalik i do piekarnika, pyszny, szybki deserek
27 czerwca 2014 13:07 | ID: 1124985
Ale macie fajne pomysły, chyba bee robic takie częściej
2 lipca 2014 20:00 | ID: 1126702
Lubię ciasto francuskie, bo można szybko przygotować coś fajnego dla niespodziewanych gości. Ale nie robię sama, tylko kupuję gotowe w sklepie...
Na słodko:
- z dżemem
- z budyniem
- z budyniem i owocami (np. brzoskwinie z puszki, świeże truskawki - owoce wykładam po upieczeniu i delikatnie smaruję żelem)
- z serkiem (twarożek, trochę śmietany, namoczone rodzynki, żurawina, cukier puder i wanilinowy do smaku)
- z kostką czekolady
- z makiem i bakaliami
- z prażonymi jabłkami i płatkami migdałów)
Na słono:
- z grzybami - ostatni hit! (pieczarki podduszone z cebulą, na ciasto daję koncentrat z kroplą oliwy, wody i ziołami do pizzy, na to pieczarki i kawałek sera żółtego wędzonego)
- z grzybami i kapustą kiszoną (kapusta troszkę podgotowana, by nie była twarda + podduszone grzyby)
- frankfuterki owinięte w ciasto
- z mięsem mielonym (jak do pierogów)
- ze szpinakiem, cebulką, czosnkiem i fetą
Kształty:
- ciasto kroję w kwadraty, na środek daję nadzienie i zwijam w kopertę (takie stojące)
- ciasto kroję w kwadraty, na środek daję nadzienie, składam po przekątnej w trójkątną leżącą kopertę
- kroję cienkie długie paski (ok 4 - 5 cm), na środek przez długość nakładam nadzienie, zwijam w rulon, obracam składaniem na dół i tnę na małe kawałeczki, upieką się takie małe paszteciki
- wycinam kółka, na środek daję nadzienie, lekko nacinam boki - wyrasta jakby kwiatuszek
- kroję w prostokąty, nadzienie kładę na połowę i składam - ale tu czasem nadzienie wypływa :(
Zawsze!
- chwilę czekam po wyciągnięciu z lodówki - by się ciasto nie łamało przy rozwijaniu
- dobrze nawilżam brzegi ciasta, by się skleiły
- pamiętam o dobrym nagrzaniu piekarnika
- smaruję roztrzepanym białkiem
* czasem słodkie ciasteczka posypuję cukrem
2 lipca 2014 22:12 | ID: 1126753
Preferuję te na słodko
2 lipca 2014 23:45 | ID: 1126802
ooo na słono muszę spróbować,akurat jutro mamy impreze to coś zgapie,bo do tej pory nie byłam przekonana do ciasta francuskiego.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.