Świąteczny KONKURS- śniadanie bez glutenu z Balviten! - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Świąteczny KONKURS- śniadanie bez glutenu z Balviten!

28odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 7757
Avatar użytkownika Kasia P.
Kasia P.Poziom:
  • Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
  • Posty: 4400
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 grudnia 2014, 14:06 | ID: 1172479
Kolacja wigilijna jest ważna, ale z naszym konkursem docenisz także świąteczne śniadania. Pyszne i zdrowe śniadanie? Tak, to możliwe z wykorzystaniem produktów Balviten! Weż udział w naszym konkursie! Do wygrania super nagrody!


Macie ulubiony przepis na śniadanie bez glutenu? Czy może każde z członków rodziny lubi co innego? Chętnie dowiemy się co lubicie smakować bezglutenowego na śniadanie. Jeśli tak to zapraszamy do udziału w konkursie stworzynym wraz z firmą Balviten! Dodaj swój przepis na bezglutenowe śniadanie inspirując się produktami firmy Balviten. Wszystkie produkty znajdziesz TUTAJ, a swoje inspiracje dodaj na naszym konkursowym forum, który znajdziesz TU >>

Świąteczny KONKURS śniadanie bez glutenu z Balviten>>>

Czekamy na Wasze ciekawe, lekkie śniadaniowe pomysły! :)


Konkurs trwa do 24. grudnia.

Szczegółowy regulamin>>>


 

Patronem konkursu jest:


Zobacz więcej>>

Avatar użytkownika dorotazuzanna
  • Zarejestrowany: 11.11.2014, 07:20
  • Posty: 13
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 grudnia 2014, 15:13 | ID: 1172491
Świąteczny KONKURS- śniadanie bez glutenu z Balviten!


Naszym tradycyjnym wigilijnym śniadaniem od wszeczasów jesst zjedzenie kaszy jaglanej   na śniadanie w dniu wigilii. Tradycja pochodzi od prapraprapra babek które tłumacyły to Tak :



'Zjesz jaglanej kaszy na śniadanie a pieniędzy Ci niebrakne '



Tradycja u nas się mocno trzyma  i karzy przekazuje z pokolenia na pokolenie dalej....


Oczywiście do kaszy jaglanej są dodatki . Co kto lubi to dodaje ( lecz tylko bezglutenowe dodatki)


U nas górują:


- orzechy

-jabłka

-winogrona

-morele

-banany

-sok mandarynkowy

-sok malinowy

-maślanka

-jogurt naturalny

- cynamon

-pokruszone pierniczki bezglutenowe

- I OCZYWIŚCIE MAK

Karzdy dodaje co chce i ile chce i przy takim śniadaniu w dniu wigilii spędzamy czas bo babcie mówią




       'Zjesz jaglanej kaszy na śniadanie a pieniędzy Ci niebrakne '





Wesołych świąt :)

Avatar użytkownika pompek
pompekPoziom:
  • Zarejestrowany: 01.12.2010, 15:06
  • Posty: 35
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 grudnia 2014, 20:05 | ID: 1172518

Nalesnik bezglutenowe z maki amarantusowej i mąki z ksztanów jadalnych bezglutenowej z cukinia

ze wzgledu ,ze ja i mój brat mamy celiakie dlatego chętnie eksperymentujemy z nowościami w kuchni polecam mieszać maki kukurydzine z zołędzi czy kasztanów jadalnych a także amarantusa bezglutenowej do wykonania pysznych nalesników w koncu w taki dzień jak Wigilia mozna sobie coś innego zrobic.śmiadanie   50 g mąki amarantusowej bezglutenowej bio planet   50 g mąki  z żołędzi 15 g mąki z kasztanów jadalnych szczypta soli morskiej 2 duże jajka 300 ml mleka  30 g oleju kokosowego (masło kokosowe)lub roztopionego masła.Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto.Dodać roztopiony tłuszcz z masła kokosowego  i ponownie wymieszać  mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.Dobrze rozgrzać patelnię na średnim lub nieco większym ogniu. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.Na oleju ścieram culinie i suszone pomidory podpiekam leeko aby się zeszkliły dodaję przyprawy polecam z dry natury zioła prowensalskie bez glutenowe .Mieszam .Układam na nalesniki i składam je.Gotowe .Do wieczora jestesmy najedzeni.

Avatar użytkownika kasia1k
kasia1kPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.03.2009, 16:23
  • Posty: 91
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 grudnia 2014, 00:26 | ID: 1172540

Pasta do pieczywa z awokado

2 dojrzałe awokado
1 puszka białej fasoli
100 ml oleju/ oliwy
2 cytryny
100 g sera feta
sól, pieprz
3 ząbki czosnku


Odlewam wodę z fasoli. Do blendera wkładam awokado, fasolę, dolewam olej, sok wyciśnięty z cytryn, ser feta, sól, pieprz i obrany czosnek. Miksuję chwilę na gładką masę. Przekładam do pudełka i trzymam w lodówce. Podaję z chlebem bezglutenowym.

Ostatnio edytowany: 19.12.2014, 00:30, przez: kasia1k
Avatar użytkownika gocha2323
gocha2323Poziom:
  • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
  • Posty: 12534
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 grudnia 2014, 14:13 | ID: 1172624

W związku z tym, że na pierwszym roku studiów mieszkałam z koleżanką chora na celiakę to nauczyła mnie robic wiele potraw bez glutenu. Bardzo często na śniadanie robiła naleśniki z mąki ryżowej z dodatkiem mleka kokosowego.

Skłądniki:

300 g mąki ryżowej (http://www.balviten.com/produkt,27,56-maka_ryzowa_500g_produkt_naturalnie_bezglutenowy.html)

2 jajka

400 ml mleka kokosowego

½ szklanki wody

olej do smażenia


Oczywiście do naleśników dodajemy min. dwa rodzaje powideł, może byc kiwi, truskawka, na wierzch bita śmietana, ale własnoręcznie ubita z 30%śmietanki, pod koniec ubijania dodaję cukier puder lub cukier waniliowy, posypuję rodzynkami lub innymi owocami suszonymi

Avatar użytkownika artann83
artann83Poziom:
  • Zarejestrowany: 09.11.2014, 10:31
  • Posty: 66
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 grudnia 2014, 16:11 | ID: 1172648

A my na śniadanko uwielbiamy gofry oczywiście bezglutenowe:) Mamy gofrownicę, która robi gofry w uśmiechniete buźki a to super jak nawet śniadanie z rana sie do ciebie śmiecha{#lang_emotions_laughing} Choć mistrzem kuchni to ja nie jestem to dzieciaki twierdzą , że gofry robione przez tatę są "paluszki lizać" {#chef}Ale do rzeczy oto przepis (ZNALEZIONY KIEDYŚ NA JAKIMŚ BLOGU KULINARNYM I WZBOGACONY I UDOSKONALONY PRZEZ MNIE):

Składniki (na 3 szt):
mąka kukurydziana (3 płaskie łyżki)
maka ryżowa (3 płaskie łyżki)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia eko (bezglutenowy)
jajo (lub łyżka skrobi kukurydzianej + łyżka wody)
łyżeczka  cukru lub inny słodzik
szlachetna oliwa słonecznikowa lub oliwa z winogron (1 łyżka)
masło klarowane (lub oliwa)
woda lub mleko ryżowe (2 łyżki)

Wszystkie składniki można znaleść w sklepe Balviten.


Wykonanie:
 
Mąki, jajo (ewentualnie skrobię) wrzuć do miseczki, dodaj cukier lub inny słodzik, proszek do pieczenia, olej, wodę lub mleczko i zmiksuj do konsystencji gęstej, lejącej się z łyżki śmietany.
Przygotuj gofrownicę, natłuść ją dokładnie masłem klarowanym lub olejem, wlej ciasto prawie po brzeg formy.
Upiecz na bardziej lub mniej "twardo" . Moje dzieciaki uwielbiaja jak gofry są chrupiące.
 

Podaje je dzieciom z dżemem robionym przez tesciową (pyszny) lub syropem klonowym. Ale dla klientów Balviten jest tak szeroki wybór konfitur, że na pewno coś wybiorą.

Do tego do picia dla dorosłych kawa z cykorią http://www.balviten.com/produkt,90,740-kawa_cykoria_classic_100g.html

a dla dzieciaków cytrynowy napój  http://www.balviten.com/produkt,90,512-cola_fresh_lemon_330_ml_bio.html
No i narobiłem sobie ochoty na goferki- idę robić{#walking}
SMACZNEGO!!!!
Ostatnio edytowany: 19.12.2014, 16:12, przez: artann83
Avatar użytkownika kabi18
kabi18Poziom:
  • Zarejestrowany: 03.01.2014, 17:24
  • Posty: 11
6
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 grudnia 2014, 20:58 | ID: 1172702

Świątecznego śniadania nie wyobrażam sobie bez placuszków kokosowych oraz koktajlu z kaszą jaglaną.

Placuszki kokosowe

Składniki:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki (poza wiórkami kokosowymi i miętą),
    następnie delikatnie wmieszaj do powstałej masy wiórki kokosowe oraz listki mięty.
  2. Placuszki smaż bez tłuszczu, powinny one być wielkości Twojej dłoni.
  3. Podawaj ciepłe np. z musem owocowym (ja polecam mus pomarańczowy) lub z ulubionymi owocami.
  4. Udekoruj startą czekoladą.

 

Koktajl z kaszą jaglaną

Składniki:

Zmiksuj 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, 1/3 dużej puszki mleka kokosowego, kilka łyżek musu pomarańczowego, dodaj trochę wody do rozcieńczenia. Udekoruj startą czekoladą.

 

SMACZNEGO!!!

Ostatnio edytowany: 19.12.2014, 21:01, przez: kabi18
Avatar użytkownika krasnalmag23
krasnalmag23Poziom:
  • Zarejestrowany: 04.10.2013, 16:57
  • Posty: 6
7
  • Zgłoś naruszenie zasad
20 grudnia 2014, 07:44 | ID: 1172739

Taki przepis dla mężusia kochanego, bo na śniadanko lubi zjesć coś pożywnego ;)

Na gofry (na ok 8 sztuk):

  • 200 gram BAUCKHOF Mąka gryczana
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka CELIKO Proszek do pieczenia bezglutenowy
  • Sos czosnkowy:
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 1 mały jogurt naturalnego (150 g)
    • sól morska i pieprz
    • suszony koperek
    • szczypta chilli
    Dodatkowo:
      • brokuł (może być mrożony)
    • sól i pieprz
     Wykonanie:

    Gofry
    Wszystkie składniki miksujemy na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Pieczemy na złoto w nagrzanej gofrownicy.

    Sos
    Do miski przekładamy jogurt i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobniutko pokrojony czosnek. Doprawiamy małą ilością soli i  świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą suszonego koperku i szczyptę lub więcej chilli żeby zaostrzyć smak. Całość mieszamy i przechowujemy w lodówce.

    Małe różyczki brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Odcedzamy. Brokuła kładziemy na gofra i polewamy sosem czosnkowym.

A dla mnie coś innego ;) coś bez czosnku i z owocami- Gryczano-jaglane racuchy z jabłkami i wanilią ;)

Składniki na ok 21 szt:
- 3 szklanki obranych i pokrojonych na małe kawałki jabłek
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1 szklanka BAUCKHOF Mąka gryczana
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe, konopne, jaglane itp.)
- 2 łyżki zmielonego na mąkę lnu złocistego
- 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
- 1 płaska łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki CELIKO proszek do pieczenia bezglutenowy

                - 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)    

- szczypta soli

Do pokrojonych jabłek dodaj kaszę jaglaną, wymieszaj. Dodaj mąkę gryczaną, len zmielony, wanilię, kurkumę, proszek do pieczenia i/lub sodę, wymieszaj. Dodaj olej kokosowy i mleko, ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Smaż racuchy na patelni beztłuszczowej wykładając na nią po jednej łyżce masy. Pamiętaj, że te racuchy bardzo nie rosną, ponieważ nie zawierają glutenu, ani pszenicy. W związku z tym musisz wykładać trochę wyższą masę na patelnię (ok 1 cm grubości).
A dla małego coś słodkiego ;)
ROSIES Małpki - czekoladowe płatki ryżowe z mlekiem ;)
Użytkownik usunięty
    8
    • Zgłoś naruszenie zasad
    20 grudnia 2014, 17:40 | ID: 1172842

    Widzę, że moje poprzedniczki zaszalały z oryginalnymi przepisami na śniadanie bez glutenu. Ja niestety nie mam rano duzo czasu, więc i śniadanie jest bardzo proste i szybkie - ale najważniejsze, że zawsze jest!

    Mój przepis na takie śniadanko to:

    2 wafle ryżowe - bezglutenowe

    odrobina masła

    biały ser

    2 łyżeczki miodu

    naturalne kakao

    lub

    2 wafle ryżowe- bezglutenowe

    masło orzechowe

    banan

    czarna kawa

     

    Avatar użytkownika netka-11
    netka-11Poziom:
    • Zarejestrowany: 16.03.2013, 14:39
    • Posty: 8
    9
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 grudnia 2014, 16:57 | ID: 1172930

    Śniadanie bezglutenowe.

    Na codzień nie mam czasu na skomplikowane śniadania więc wyglądają one tak:

    Pierwsza propozycja to śniadanie mojej córeczki czyli płatki czekoladowe bezglutenowe na mleku.

    Druga propozycja to dla mojego męża chleb wieloziarnistry bezglutenowy, sos chiński słodko-kwaśny bezglutenowy i szynka produkt bezglutenowy, pomidor ze szczypiorkiem, kawa z mlekiem.

    Trzecia propozycja dla mnie to pieczywo chrupkie bezglutenowe, pasta pomidorowo serowa bezglutenowa, pomidor i herbata zielona.


    A w dni wolne można trochę zaszaleć i przygotować naleśniki, gofry, a nawet pizze do wszystkich tych potraw znajdą się składniki bezglutenowe, gdyż problem z nietolerancją glutenu jest coraz większy.

    Avatar użytkownika Erna
    ErnaPoziom:
    • Zarejestrowany: 22.01.2011, 12:38
    • Posty: 198
    10
    • Zgłoś naruszenie zasad
    22 grudnia 2014, 15:32 | ID: 1173103

    Moje ulubione śniadanie bezglutenowe , któe jem na codzień  to:

    -4 łyżki CORN FLAKERS Płatki kukurydine Balviten

    -4 łżki Puduszki zbożowe waniliowe Balviten,

    -1 jogurt naturalny,

    -1 łyżka miodu,

    - jedno jabłko pokrojone w kostkę,

    - 1 łyżka orzechów włoskich,

    - 1 łyżka płatków migdałoych.

    Śniadanie pożywne jest i energie wielką do pracy daje.

    Avatar użytkownika robi
    robiPoziom:
    • Zarejestrowany: 31.07.2009, 18:20
    • Posty: 1
    11
    • Zgłoś naruszenie zasad
    22 grudnia 2014, 19:38 | ID: 1173165

    Moje sniadanie bezglutenowe to od czerwca przymus i sposob na zdrowie!
    Z reguly iz rano brak czasu na gotowanie, konczy sie na tostach z
    chleba Balvitenu- chleb slonecznikowy- po ktory wpadam czesto przed praca do Tesco.
    Na tosta miodek, idealny na te pore roku. Do tego kawusia z mlekiem.
    Jezeli mam czas wieczorem to pieke na 2 sniadanie buleczki drozdzowe z maki Balvitenu (maka krakowska), ktore
    w pracy zjadam z maselkiem, pomidorkiem i wedlina bezglutenowa, albo przygotowana dzien wczesniej pasta
    jejczna ze szczypiorkiem albo pietruszka.


    Pozdrawiam bezglutenowców!{#lang_emotions_smile}

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    12
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 grudnia 2014, 11:54 | ID: 1173220

    Moje dzieciaki to niejadki więc czasem muszę się troszkę podomyślać albo zrobić im to co najbardziej lubią.

    To może tak na szybko muszelki kakaowe bezglutenowe z jogurtem naturalnym bo najbardziej lubią. Zanim zjedzą płatki zrobię pyszne tosty z chlebka tostowego bezglutenowego z zastępnikiem sera niskobiałkowym PKU- plasterki aby dzieciaki robiły sobie kanapki bo wtedy lepiej smakuje. Mogę te tosty podać również z dżemem TERCETTO "Czekoladowo-wiśniowa nuta" produkt bezglutenowy. A gdyby marudziły to trzeba mieć coś awaryjnie, możemy podać METAX Kiełbaski grilowe z Ketchupem łagodnym bezglutenowym. A na deser dla mnie i męża czarna kawka dla dzieciaków Kawa Cykoria Classic Stick z mleczkiem do kawy bezlaktozowym bo bardzo lubią. Do kawki zaś jeszcze coś słodkiego by się przydało .. więc może pyszna Babka Fala bezglutenowa. A jeśli ktoś będzie miał ochotę to jeszcze podam pyszne TARANIS Kruche ciasteczka z malinami niskobiałkowe PKU

    A gdyby się jeszcze goście głodni jacyś trafili to potrafię szybciutko fajnie danie wyczarować:

    Składniki:

    1 op. FARABELLA - Makaron duże muszle 250g. Produkt bezglutenowy

    1 op. METAX Konserwa warzywna ''Streich michl'' lub Pasztet wieprzowy ,,Majka'' bezglutenowy

    1 szt. Sos Boloński 350g.

    Wykonanie:

    Produkt bezglutenowy Makaron ugotować al dente, wystudzić napełniać środki muszelek konserwa warzywną, pasztetem wieprzowym lub innym według lubości. Układać napełnione muszle w naczyniu żaroodpornym. Całość zalać Sosem Bolońskim. Zapiekać w piekarniku 160/ 1h. Przed podaniem można posypać natką pietruszki.   Podawać z ulubioną sałatką.

    I kto powiedział że na diecie bezglutenowej nie może być pysznie!

    SMACZNEGO!

    Ostatnio edytowany: 23.12.2014, 12:02, przez: Stokrotka
    Avatar użytkownika Justyna Rojek
    • Zarejestrowany: 23.05.2013, 09:52
    • Posty: 62
    13
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 grudnia 2014, 15:28 | ID: 1173272

    Ja uwielbiam jedzenie bezglutenowe i tą miłością zaraziłam swoje dzieci. Na śniadanie podaję córeczkom  albo naleśniki bezglutenowe z owocami albo chlebek bezglutenowy z warzywami lub pastą słonecznikową pomidorowo-ziołową. Do tego owocowa herbatka i mamy pyszne ,zdrowe śniadańko. Poza tym moje córeczki uwielbiają musli i mleko kokosowe więc generalnie nie mam problemów ze skomponowaniem pysznego a przede wszystkim zdrowego śniadańka.

    Użytkownik usunięty
      14
      • Zgłoś naruszenie zasad
      23 grudnia 2014, 22:50 | ID: 1173306

                                    Pod blachą w kuchni ogień płonie,

                                       rodzinka się krząta wśród przysmaków.

                                        A w  kącie, gdzie ciepło i przytulnie, 

                                          rozsiadło się drożdżowe ciasto.

                                           Wkrótce zapachem rogalików 

                                                słodko otuli całe miasto.


      I już od rana mocno się staram, by bez glutenu smaczności Balvitenu rodzince podać. Że bez glutenu? I co z tego. A kto powiedział, że być musi. Więc na lekkie śniadanko rodzinnie zapraszamy - niejeden łasuch da się skusić. :)


      W przepisie wykorzystane pieczywo Balvitenu.

      Na śniadanie zapraszam na: 
      Sałatkę z fasolki szparagowej z miętą, kozim serem i orzeszkami piniowymi (mam nadzieję, że spróbujesz raz i będziesz się zajadał cały czas):):
      Skład: 100g zielonej fasolki szparagowej

      1/2 ząbka czosnku
      2 świeże liście mięty
      2 łyżki oliwy extra virgin
      1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      70g koziego sera (albo zamiennie może być ser mozzarella)
      2 łyżki orzeszków (piniowych lub innych) podprażonych na suchej patelni
      sól i pieprz
      Mój mąż - kochający się w "dużo i konkretnie" - o dziwo uwielbia tę delikatną sałatkę na śniadanie razem z całą naszą rodzinką. A do tego szykuje się ją szybciutko:
      Fasolkę gotujemy w garnku w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie drobno siekamy czosnek i miętę. Mieszamy je w dużej misce. Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Odcedzamy fasolkę i dodajemy do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem - (jak mówi moja psiapsiółka). 
      Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Sałatkę "przenosimy" na talerz, dodajemy pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypujemy ostudzonymi orzeszkami. Podajemy z pieczywem Balvitenu  oraz z kawką  z cykorią http://www.balviten.com/produkt,90,740-kawa_cykoria_classic_100g.html
      i udajemy się wszystkimi zmysłami np. do słonecznych, wymarzonych Włoch. :)




      Avatar użytkownika latte
      lattePoziom:
      • Zarejestrowany: 23.12.2014, 22:59
      • Posty: 1
      15
      • Zgłoś naruszenie zasad
      23 grudnia 2014, 23:07 | ID: 1173307

      Szalona Mama ze swoją kumpelą Cukrzycą, i jej wesoly malutki synek z mniej przyjaznymi nietolerancjami różnej maści, mają swoje ulubione danie na sniadanie:

      Placuszki na mące bezglutenowej, z dodatkiem siemienia lnianego oraz cynamonu, posmarowane Jagoda z nutą bratka (mmmmmmm m!) pod pierzynka smietanki migdałowej...

       

      Placuszki - szklanka mąki ryzowej, poł szklanki mąki amarantusa, ciut oliwy lub oleju kokosowego, mleko ryżowe

      Dżem - Jagoda z nuta bratka TERCETTO

      Śmietanka migdalowa - migdaly moczymy przez nic. Rano obieramy ze skorki. Dodajemy ciut oleju np. ryżowego i  miksujemy, miksujemy, miksujemy.......

       

      Smacznego!!!! :)

      Avatar użytkownika karolina25
      karolina25Poziom:
      • Zarejestrowany: 03.07.2009, 14:50
      • Posty: 65
      16
      • Zgłoś naruszenie zasad
      24 grudnia 2014, 16:47 | ID: 1173394
      - Przysmak z jajkiem
       
      Składniki: 2 kromki chleba śniadaniowego z ziarnami, 2 łyżeczki METAX zastępnik sera ziołowy "cheasy ziołowy" niskobiałkowy, 2 liście sałaty, jajko na twardo, pół papryki czerwonej, pół papryki żółtej
       
      Przygotowanie: Kromki chleba posmarować serkiem. Sałatę umyć i osuszyć. Jajko ugotować na twardo w osolonej wodzie, obrać ze skorupki i pokroić w ćwiartki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Na posmarowane serkiem pieczywo położyć sałatę, ćwiartki jajka. Wierzch udekorować kolorami paseczkami papryki. 
       
      - Białe szaleństwo
       
      Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 6 łyżek METAX zastępnik sera łagodny "cheasy mild", łyżeczka ziół prowansalskich, 2 rzodkiewki, 50 g kiełków sojowych
       
      Przygotowanie: Kromkę chleba przekroić, aby powstały dwa trójkąty. Zioła wymieszać z serkiem. Pieczywo posmarować serkiem z ziołami. Rzodkiewkę pozbawić korzeni i liści, umyć i pokroić w plasterki. Plasterki pionowo wkładać w serek. Na wierzch położyć garść kiełków.
       
      - Wielowarstwowa kanapka zdrowia
       
      Składniki: 2 kromki pełnoziarnistego chleba, 2 łyżeczki METAX zastępnik sera łagodny "cheay mild", 2 liście sałaty, 2 kawałki wielkopolskiej szynki z indyka, pół zielonego ogórka, pół czerwonej papryki
       
      Przygotowanie: Pieczywo posmarować serkiem i obłożyć liśćmi sałaty. Ogórka pokroić w plasterki. Paprykę pociąć na paski. Na każdą kromkę położyć wielkopolską szynkę z indyka, ogórka i papryki. Podawać z filiżanką kawy Cykoria Classic
        
      Użytkownik usunięty
        17
        • Zgłoś naruszenie zasad
        7 stycznia 2015, 22:16 | ID: 1177035

        Mocno dziękuję.... hurrrra! :-)

        Avatar użytkownika gocha2323
        gocha2323Poziom:
        • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
        • Posty: 12534
        18
        • Zgłoś naruszenie zasad
        8 stycznia 2015, 12:57 | ID: 1177297

        bardzo dziękuję, nie spodziewałam się. Nawet nie patrzyłam na wyniki, bo wiedziałam, że i tak nic z tego a tu miła niespodzianka. Dziękuję bardzo.................:*

        Avatar użytkownika Joaśka35
        Joaśka35Poziom:
        • Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
        • Posty: 8329
        19
        • Zgłoś naruszenie zasad
        8 stycznia 2015, 12:59 | ID: 1177299
        Gratuluje Gocha,wreszcie się doczekałaś,:) ps.ładny avatarek:)
        Avatar użytkownika gocha2323
        gocha2323Poziom:
        • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
        • Posty: 12534
        20
        • Zgłoś naruszenie zasad
        8 stycznia 2015, 13:05 | ID: 1177301
        Joaśka35 (2015-01-08 13:59:34)
        Gratuluje Gocha,wreszcie się doczekałaś,:) ps.ładny avatarek:)

        dziękuję bardzo.Lubię chlebki z ziarnami także nie mogę się doczekać kiedy je skonsumuje.


        A co do avatarku to mam dalej stary, bo nie zaladował mi się nowy.