Świąteczny KONKURS- śniadanie bez glutenu z Balviten!
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Macie ulubiony przepis na śniadanie bez glutenu? Czy może każde z członków rodziny lubi co innego? Chętnie dowiemy się co lubicie smakować bezglutenowego na śniadanie. Jeśli tak to zapraszamy do udziału w konkursie stworzynym wraz z firmą Balviten! Dodaj swój przepis na bezglutenowe śniadanie inspirując się produktami firmy Balviten. Wszystkie produkty znajdziesz TUTAJ, a swoje inspiracje dodaj na naszym konkursowym forum, który znajdziesz TU >>
Świąteczny KONKURS śniadanie bez glutenu z Balviten>>>
Czekamy na Wasze ciekawe, lekkie śniadaniowe pomysły! :)
Konkurs trwa do 24. grudnia.
- Zarejestrowany: 11.11.2014, 07:20
- Posty: 13
Naszym tradycyjnym wigilijnym śniadaniem od wszeczasów jesst zjedzenie kaszy jaglanej na śniadanie w dniu wigilii. Tradycja pochodzi od prapraprapra babek które tłumacyły to Tak :
'Zjesz jaglanej kaszy na śniadanie a pieniędzy Ci niebrakne '
Tradycja u nas się mocno trzyma i karzy przekazuje z pokolenia na pokolenie dalej....
Oczywiście do kaszy jaglanej są dodatki . Co kto lubi to dodaje ( lecz tylko bezglutenowe dodatki)
U nas górują:
- orzechy
-jabłka
-winogrona
-morele
-banany
-sok mandarynkowy
-sok malinowy
-maślanka
-jogurt naturalny
- cynamon
-pokruszone pierniczki bezglutenowe
- I OCZYWIŚCIE MAK
Karzdy dodaje co chce i ile chce i przy takim śniadaniu w dniu wigilii spędzamy czas bo babcie mówią
'Zjesz jaglanej kaszy na śniadanie a pieniędzy Ci niebrakne '
Wesołych świąt :)
- Zarejestrowany: 01.12.2010, 15:06
- Posty: 35
Nalesnik bezglutenowe z maki amarantusowej i mąki z ksztanów jadalnych bezglutenowej z cukinia
ze wzgledu ,ze ja i mój brat mamy celiakie dlatego chętnie eksperymentujemy z nowościami w kuchni polecam mieszać maki kukurydzine z zołędzi czy kasztanów jadalnych a także amarantusa bezglutenowej do wykonania pysznych nalesników w koncu w taki dzień jak Wigilia mozna sobie coś innego zrobic.śmiadanie 50 g mąki amarantusowej bezglutenowej bio planet • 50 g mąki z żołędzi • 15 g mąki z kasztanów jadalnych• szczypta soli morskiej • 2 duże jajka • 300 ml mleka •30 g oleju kokosowego (masło kokosowe)lub roztopionego masła.Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto.Dodać roztopiony tłuszcz z masła kokosowego i ponownie wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.Dobrze rozgrzać patelnię na średnim lub nieco większym ogniu. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.Na oleju ścieram culinie i suszone pomidory podpiekam leeko aby się zeszkliły dodaję przyprawy polecam z dry natury zioła prowensalskie bez glutenowe .Mieszam .Układam na nalesniki i składam je.Gotowe .Do wieczora jestesmy najedzeni.
- Zarejestrowany: 07.03.2009, 16:23
- Posty: 91
Pasta do pieczywa z awokado
2 dojrzałe awokado
1 puszka białej fasoli
100 ml oleju/ oliwy
2 cytryny
100 g sera feta
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
Odlewam wodę z fasoli. Do blendera wkładam awokado, fasolę, dolewam olej, sok wyciśnięty z cytryn, ser feta, sól, pieprz i obrany czosnek. Miksuję chwilę na gładką masę. Przekładam do pudełka i trzymam w lodówce. Podaję z chlebem bezglutenowym.
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
W związku z tym, że na pierwszym roku studiów mieszkałam z koleżanką chora na celiakę to nauczyła mnie robic wiele potraw bez glutenu. Bardzo często na śniadanie robiła naleśniki z mąki ryżowej z dodatkiem mleka kokosowego.
Skłądniki:
300 g mąki ryżowej (http://www.balviten.com/produkt,27,56-maka_ryzowa_500g_produkt_naturalnie_bezglutenowy.html)
2 jajka
400 ml mleka kokosowego
½ szklanki wody
olej do smażenia
Oczywiście do naleśników dodajemy min. dwa rodzaje powideł, może byc kiwi, truskawka, na wierzch bita śmietana, ale własnoręcznie ubita z 30%śmietanki, pod koniec ubijania dodaję cukier puder lub cukier waniliowy, posypuję rodzynkami lub innymi owocami suszonymi
- Zarejestrowany: 09.11.2014, 10:31
- Posty: 66
A my na śniadanko uwielbiamy gofry oczywiście bezglutenowe:) Mamy gofrownicę, która robi gofry w uśmiechniete buźki a to super jak nawet śniadanie z rana sie do ciebie śmiecha Choć mistrzem kuchni to ja nie jestem to dzieciaki twierdzą , że gofry robione przez tatę są "paluszki lizać"
Ale do rzeczy oto przepis (ZNALEZIONY KIEDYŚ NA JAKIMŚ BLOGU KULINARNYM I WZBOGACONY I UDOSKONALONY PRZEZ MNIE):
Wszystkie składniki można znaleść w sklepe Balviten.
Podaje je dzieciom z dżemem robionym przez tesciową (pyszny) lub syropem klonowym. Ale dla klientów Balviten jest tak szeroki wybór konfitur, że na pewno coś wybiorą.
Do tego do picia dla dorosłych kawa z cykorią http://www.balviten.com/produkt,90,740-kawa_cykoria_classic_100g.html
a dla dzieciaków cytrynowy napój http://www.balviten.com/produkt,90,512-cola_fresh_lemon_330_ml_bio.html

- Zarejestrowany: 03.01.2014, 17:24
- Posty: 11
Świątecznego śniadania nie wyobrażam sobie bez placuszków kokosowych oraz koktajlu z kaszą jaglaną.
Placuszki kokosowe
Składniki:
- puszka mleka kokosowego,
- ½ szkl wiórek kokosowych,
- 1 dojrzały banan (obrany ze skórki),
- odrobina startej świeżej skórki pomarańczowej,
- kilka listków mięty,
- 1 jajko,
- 100 g mąki gryczanej (http://www.balviten.com/produkt,36,358-bauckhof_maka_gryczana_500g_produkt_naturalnie_bezglutenowy.html),
- 2 łyżki cukru trzcinowego + 16 g cukru waniliowego,
- sól - pół łyżeczki,
- sok z ½ pomarańczy,
- mus pomarańczowy (http://www.balviten.com/produkt,118,707-zwergenwiese_bio_owocowy_ogrod_mus_pomaranczowy_bezglutenowy_250g.html),
- starta czekolada „Simon coll” do udekorowania (http://www.balviten.com/produkt,106,796-simon_coll_czekolada_ciemna_70_kakao_ecuador_amatller_18g.html).
- Zmiksuj wszystkie składniki (poza wiórkami kokosowymi i miętą),
następnie delikatnie wmieszaj do powstałej masy wiórki kokosowe oraz listki mięty. - Placuszki smaż bez tłuszczu, powinny one być wielkości Twojej dłoni.
- Podawaj ciepłe np. z musem owocowym (ja polecam mus pomarańczowy) lub z ulubionymi owocami.
- Udekoruj startą czekoladą.
Koktajl z kaszą jaglaną
Składniki:
- ugotowana kasza jaglana 5 łyżek,
- mleko kokosowe,
- mus pomarańczowy (http://www.balviten.com/produkt,118,707-zwergenwiese_bio_owocowy_ogrod_mus_pomaranczowy_bezglutenowy_250g.html) lub ulubione owoce,
- woda mineralna,
- starta czekolada „Simon coll” do udekorowania (http://www.balviten.com/produkt,106,796-simon_coll_czekolada_ciemna_70_kakao_ecuador_amatller_18g.html)
Zmiksuj 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, 1/3 dużej puszki mleka kokosowego, kilka łyżek musu pomarańczowego, dodaj trochę wody do rozcieńczenia. Udekoruj startą czekoladą.
SMACZNEGO!!!
- Zarejestrowany: 04.10.2013, 16:57
- Posty: 6
Taki przepis dla mężusia kochanego, bo na śniadanko lubi zjesć coś pożywnego ;)
Na gofry (na ok 8 sztuk):
- 200 gram BAUCKHOF Mąka gryczana
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka CELIKO Proszek do pieczenia bezglutenowy
- Sos czosnkowy:
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mały jogurt naturalnego (150 g)
- sól morska i pieprz
- suszony koperek
- szczypta chilli
- brokuł (może być mrożony)
- sól i pieprz
Gofry
Wszystkie składniki miksujemy na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Pieczemy na złoto w nagrzanej gofrownicy.
SosDo miski przekładamy jogurt i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobniutko pokrojony czosnek. Doprawiamy małą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą suszonego koperku i szczyptę lub więcej chilli żeby zaostrzyć smak. Całość mieszamy i przechowujemy w lodówce.
Małe różyczki brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Odcedzamy. Brokuła kładziemy na gofra i polewamy sosem czosnkowym.
A dla mnie coś innego ;) coś bez czosnku i z owocami- Gryczano-jaglane racuchy z jabłkami i wanilią ;)
- 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
- szczypta soli
Widzę, że moje poprzedniczki zaszalały z oryginalnymi przepisami na śniadanie bez glutenu. Ja niestety nie mam rano duzo czasu, więc i śniadanie jest bardzo proste i szybkie - ale najważniejsze, że zawsze jest!
Mój przepis na takie śniadanko to:
2 wafle ryżowe - bezglutenowe
odrobina masła
biały ser
2 łyżeczki miodu
naturalne kakao
lub
2 wafle ryżowe- bezglutenowe
masło orzechowe
banan
czarna kawa
- Zarejestrowany: 16.03.2013, 14:39
- Posty: 8
Śniadanie bezglutenowe.
Na codzień nie mam czasu na skomplikowane śniadania więc wyglądają one tak:
Pierwsza propozycja to śniadanie mojej córeczki czyli płatki czekoladowe bezglutenowe na mleku.
Druga propozycja to dla mojego męża chleb wieloziarnistry bezglutenowy, sos chiński słodko-kwaśny bezglutenowy i szynka produkt bezglutenowy, pomidor ze szczypiorkiem, kawa z mlekiem.
Trzecia propozycja dla mnie to pieczywo chrupkie bezglutenowe, pasta pomidorowo serowa bezglutenowa, pomidor i herbata zielona.
A w dni wolne można trochę zaszaleć i przygotować naleśniki, gofry, a nawet pizze do wszystkich tych potraw znajdą się składniki bezglutenowe, gdyż problem z nietolerancją glutenu jest coraz większy.
- Zarejestrowany: 22.01.2011, 12:38
- Posty: 198
Moje ulubione śniadanie bezglutenowe , któe jem na codzień to:
-4 łyżki CORN FLAKERS Płatki kukurydine Balviten
-4 łżki Puduszki zbożowe waniliowe Balviten,
-1 jogurt naturalny,
-1 łyżka miodu,
- jedno jabłko pokrojone w kostkę,
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- 1 łyżka płatków migdałoych.
Śniadanie pożywne jest i energie wielką do pracy daje.
- Zarejestrowany: 31.07.2009, 18:20
- Posty: 1
Moje sniadanie bezglutenowe to od czerwca przymus i sposob na zdrowie!
Z reguly iz rano brak czasu na gotowanie, konczy sie na tostach z
chleba Balvitenu- chleb slonecznikowy- po ktory wpadam czesto przed praca do Tesco.
Na tosta miodek, idealny na te pore roku. Do tego kawusia z mlekiem.
Jezeli mam czas wieczorem to pieke na 2 sniadanie buleczki drozdzowe z maki Balvitenu (maka krakowska), ktore
w pracy zjadam z maselkiem, pomidorkiem i wedlina bezglutenowa, albo przygotowana dzien wczesniej pasta
jejczna ze szczypiorkiem albo pietruszka.
Pozdrawiam bezglutenowców!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Moje dzieciaki to niejadki więc czasem muszę się troszkę podomyślać albo zrobić im to co najbardziej lubią.
To może tak na szybko muszelki kakaowe bezglutenowe z jogurtem naturalnym bo najbardziej lubią. Zanim zjedzą płatki zrobię pyszne tosty z chlebka tostowego bezglutenowego z zastępnikiem sera niskobiałkowym PKU- plasterki aby dzieciaki robiły sobie kanapki bo wtedy lepiej smakuje. Mogę te tosty podać również z dżemem TERCETTO "Czekoladowo-wiśniowa nuta" produkt bezglutenowy. A gdyby marudziły to trzeba mieć coś awaryjnie, możemy podać METAX Kiełbaski grilowe z Ketchupem łagodnym bezglutenowym. A na deser dla mnie i męża czarna kawka dla dzieciaków Kawa Cykoria Classic Stick z mleczkiem do kawy bezlaktozowym bo bardzo lubią. Do kawki zaś jeszcze coś słodkiego by się przydało .. więc może pyszna Babka Fala bezglutenowa. A jeśli ktoś będzie miał ochotę to jeszcze podam pyszne TARANIS Kruche ciasteczka z malinami niskobiałkowe PKU
A gdyby się jeszcze goście głodni jacyś trafili to potrafię szybciutko fajnie danie wyczarować:
Składniki:
1 op. FARABELLA - Makaron duże muszle 250g. Produkt bezglutenowy
1 op. METAX Konserwa warzywna ''Streich michl'' lub Pasztet wieprzowy ,,Majka'' bezglutenowy
1 szt. Sos Boloński 350g.
Wykonanie:
Produkt bezglutenowy Makaron ugotować al dente, wystudzić napełniać środki muszelek konserwa warzywną, pasztetem wieprzowym lub innym według lubości. Układać napełnione muszle w naczyniu żaroodpornym. Całość zalać Sosem Bolońskim. Zapiekać w piekarniku 160/ 1h. Przed podaniem można posypać natką pietruszki. Podawać z ulubioną sałatką.
I kto powiedział że na diecie bezglutenowej nie może być pysznie!
SMACZNEGO!
- Zarejestrowany: 23.05.2013, 09:52
- Posty: 62
Ja uwielbiam jedzenie bezglutenowe i tą miłością zaraziłam swoje dzieci. Na śniadanie podaję córeczkom albo naleśniki bezglutenowe z owocami albo chlebek bezglutenowy z warzywami lub pastą słonecznikową pomidorowo-ziołową. Do tego owocowa herbatka i mamy pyszne ,zdrowe śniadańko. Poza tym moje córeczki uwielbiają musli i mleko kokosowe więc generalnie nie mam problemów ze skomponowaniem pysznego a przede wszystkim zdrowego śniadańka.
Pod blachą w kuchni ogień płonie,
rodzinka się krząta wśród przysmaków.
A w kącie, gdzie ciepło i przytulnie,
rozsiadło się drożdżowe ciasto.
Wkrótce zapachem rogalików
słodko otuli całe miasto.
I już od rana mocno się staram, by bez glutenu smaczności Balvitenu rodzince podać. Że bez glutenu? I co z tego. A kto powiedział, że być musi. Więc na lekkie śniadanko rodzinnie zapraszamy - niejeden łasuch da się skusić. :)
W przepisie wykorzystane pieczywo Balvitenu.
Na śniadanie zapraszam na:
Sałatkę z fasolki szparagowej z miętą, kozim serem i orzeszkami piniowymi (mam nadzieję, że spróbujesz raz i będziesz się zajadał cały czas):):
Skład: 100g zielonej fasolki szparagowej
1/2 ząbka czosnku
2 świeże liście mięty
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
70g koziego sera (albo zamiennie może być ser mozzarella)
2 łyżki orzeszków (piniowych lub innych) podprażonych na suchej patelni
sól i pieprz
Mój mąż - kochający się w "dużo i konkretnie" - o dziwo uwielbia tę delikatną sałatkę na śniadanie razem z całą naszą rodzinką. A do tego szykuje się ją szybciutko:
Fasolkę gotujemy w garnku w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie drobno siekamy czosnek i miętę. Mieszamy je w dużej misce. Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Odcedzamy fasolkę i dodajemy do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem - (jak mówi moja psiapsiółka).
Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Sałatkę "przenosimy" na talerz, dodajemy pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypujemy ostudzonymi orzeszkami. Podajemy z pieczywem Balvitenu oraz z kawką z cykorią http://www.balviten.com/produkt,90,740-kawa_cykoria_classic_100g.html
i udajemy się wszystkimi zmysłami np. do słonecznych, wymarzonych Włoch. :)
- Zarejestrowany: 23.12.2014, 22:59
- Posty: 1
Szalona Mama ze swoją kumpelą Cukrzycą, i jej wesoly malutki synek z mniej przyjaznymi nietolerancjami różnej maści, mają swoje ulubione danie na sniadanie:
Placuszki na mące bezglutenowej, z dodatkiem siemienia lnianego oraz cynamonu, posmarowane Jagoda z nutą bratka (mmmmmmm m!) pod pierzynka smietanki migdałowej...
Placuszki - szklanka mąki ryzowej, poł szklanki mąki amarantusa, ciut oliwy lub oleju kokosowego, mleko ryżowe
Dżem - Jagoda z nuta bratka TERCETTO
Śmietanka migdalowa - migdaly moczymy przez nic. Rano obieramy ze skorki. Dodajemy ciut oleju np. ryżowego i miksujemy, miksujemy, miksujemy.......
Smacznego!!!! :)
- Zarejestrowany: 03.07.2009, 14:50
- Posty: 65
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
bardzo dziękuję, nie spodziewałam się. Nawet nie patrzyłam na wyniki, bo wiedziałam, że i tak nic z tego a tu miła niespodzianka. Dziękuję bardzo.................:*
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
dziękuję bardzo.Lubię chlebki z ziarnami także nie mogę się doczekać kiedy je skonsumuje.
A co do avatarku to mam dalej stary, bo nie zaladował mi się nowy.