- 
              
                61
                  
                    
									
										
											                          77ewcia5                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02                      .
                      Posty: 2861                                            
                  
                2016-04-06 14:57:47
               
              
                                  
                  6 kwietnia 2016 14:57 | ID: 1298194
              
              
                 Patrycja Sobolewska (2016-04-05 08:09:18)
 goosiak4 (2016-04-05 07:58:03)
Z szynki zeszlyśmy na schab 
 
 
tez dobrze
 
 
W końcu każda porada jest dobra, jeśli chodzi o nowości :-)
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                62
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                            
                  
                2016-04-06 15:03:05
               
              
                                  
                  6 kwietnia 2016 15:03 | ID: 1298199
              
              
                 77ewcia5 (2016-04-06 14:57:47)
 Patrycja Sobolewska (2016-04-05 08:09:18)
 goosiak4 (2016-04-05 07:58:03)
Z szynki zeszlyśmy na schab 
 
 
tez dobrze
 
 
W końcu każda porada jest dobra, jeśli chodzi o nowości :-)
 
 
A pewnie! Jedemu szynka innemu shcab hahahha
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                63
                  
                    
									
										
											                          Patrycja Sobolewska                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44                      .
                      Posty: 19647                                            
                  
                2016-04-06 17:15:31
               
              
                                  
                  6 kwietnia 2016 17:15 | ID: 1298253
              
              
                 77ewcia5 (2016-04-06 14:57:47)
 Patrycja Sobolewska (2016-04-05 08:09:18)
 goosiak4 (2016-04-05 07:58:03)
Z szynki zeszlyśmy na schab 
 
 
tez dobrze
 
 
W końcu każda porada jest dobra, jeśli chodzi o nowości :-)
 
 
oczywiscie :)
 
                                 
                                  
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                64
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                            
                  
                2016-07-25 23:03:18
               
              
                                  
                  25 lipca 2016 23:03 | ID: 1332955
              
              
                Alez by mi sie takiej zjadło.. ale tak ciepło.. nie ma gdzie przechowac..
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                65
                  
                    
									
										
											                          oliwka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57                      .
                      Posty: 161880                                            
                  
                2016-07-25 23:19:47
               
              
                                  
                  25 lipca 2016 23:19 | ID: 1332962
              
              
                Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...

 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                66
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                            
                  
                2016-07-25 23:22:58
               
              
                                  
                  25 lipca 2016 23:22 | ID: 1332967
              
              
                 oliwka (2016-07-25 23:19:47)
Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...

 
 
O, ciekawie wygląda! Nie spotkałam takiego jeszcze.. 
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                67
                  
                    
									
										
											                          oliwka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57                      .
                      Posty: 161880                                            
                  
                2016-07-26 00:00:06
               
              
                                  
                  26 lipca 2016 00:00 | ID: 1332980
              
              
                 Stokrotka (2016-07-25 23:22:58)
 oliwka (2016-07-25 23:19:47)
Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...

 
 
O, ciekawie wygląda! Nie spotkałam takiego jeszcze.. 
 
 
Córka kupiła mężowi na imieninki... 
 Rozmawialiśmy swego czasu o takim naczyniu...
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                68
                  
                    
									
										
											                          Patrycja Sobolewska                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44                      .
                      Posty: 19647                                            
                  
                2016-07-26 08:35:02
               
              
                                  
                  26 lipca 2016 08:35 | ID: 1333007
              
              
                 oliwka (2016-07-26 00:00:06)
 Stokrotka (2016-07-25 23:22:58)
 oliwka (2016-07-25 23:19:47)
Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...

 
 
O, ciekawie wygląda! Nie spotkałam takiego jeszcze.. 
 
 
Córka kupiła mężowi na imieninki... 
 Rozmawialiśmy swego czasu o takim naczyniu...
 
 
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy 
 
                                 
                                  
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                69
                  
                    
									
										
											                          oliwka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57                      .
                      Posty: 161880                                            
                  
                2016-07-26 11:44:47
               
              
                                  
                  26 lipca 2016 11:44 | ID: 1333050
              
              
                 Patrycja Sobolewska (2016-07-26 08:35:02)
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy 
 
 
Szynkowar... są one różnej wielkości....
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                70
                  
                    
									
										
											                          Patrycja Sobolewska                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44                      .
                      Posty: 19647                                            
                  
                2016-07-26 13:17:07
               
              
                                  
                  26 lipca 2016 13:17 | ID: 1333074
              
              
                 oliwka (2016-07-26 11:44:47)
 Patrycja Sobolewska (2016-07-26 08:35:02)
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy 
 
 
Szynkowar... są one różnej wielkości....
 
 
hahaha jaka nazwa tak jak szybkowar 
 ale super wiedziec dziekuje moze ulatwi to robienie jej :)
 
                                 
                                  
                
              
                                                                    
             
                            
                                    - 
              
                71
                  
                    
									
										
											                          Mela134                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 22-03-2016 11:12                      .
                      Posty: 1080                                            
                  
                2016-07-26 14:18:33
               
              
                                  
                  26 lipca 2016 14:18 | ID: 1333088
              
              
                Piekę często na święta schab chociaż pieczona karkówka czy boczek wychodzą mi po stokroć lepiej. Nie znalazłam jeszcze sposobu na soczysty schab, choć stosuje wszystkie poznane mi "kruczki"
 
                                                     
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                72
                  
                    
									
										
											                          mardinka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 08-06-2011 08:18                      .
                      Posty: 1582                                            
                  
                2016-07-26 17:31:11
               
              
                                  
                  26 lipca 2016 17:31 | ID: 1333127
              
              
                 oliwka (2016-04-04 13:49:50)
Schabu do rękawa nigdy nie moczę w solance, wieczorem nacieram przyprawami i na drugi dzień wkładam do rękawa z malutką ilością wody i tak piekę... czasami nadziewam morelami, śliwkami suszonymi lub żurawinkami... mniam...
 
 
Tez tak robie ze na noc robie taka zaprawe w ktora wkladam mieso , jest to mieszanka przypraw,oleju , musztardy, wg uznania miodu, ja ostatnio dodalam taki konfit, czyli taka konfiture do miesa z mandarynek klementynek. Smaruje mieso zostawiam na noc, a potem do rekawa i pieke w 180 stopniach. 
 
                                 
                                  
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                73
                  
                    
									
										
											                          77ewcia5                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02                      .
                      Posty: 2861                                            
                  
                2016-11-28 15:05:11
               
              
                                  
                  28 listopada 2016 15:05 | ID: 1354501
              
              
                 oliwka (2016-07-26 11:44:47)
 Patrycja Sobolewska (2016-07-26 08:35:02)
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy 
 
 
Szynkowar... są one różnej wielkości....
 
 
A to ciekawe, też poraz pierwszy słysze o szynkowarze.
Jak spotkam może się skusze i kupie, a co w końcu trzeba wypróbować. 
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                74
                  
                    
									
										
											                          MarDeb                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08                      .
                      Posty: 880                                            
                  
                2016-11-28 17:19:17
               
              
                                  
                  28 listopada 2016 17:19 | ID: 1354528
              
              
                Zwróćcie uwagę na to żeby wasze mięsko na szynkę nie miało azotynów. Przy pieczeniu powstają wtedy rakotwórcze nitrozoaminy (w temp. powyżej 170)
 
                                                     
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                75
                  
                    
									
										
											                          Dunia                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24                      .
                      Posty: 18894                                            
                  
                2016-11-28 17:59:29
               
              
                                  
                  28 listopada 2016 17:59 | ID: 1354543
              
              
                 MarDeb (2016-11-28 17:19:17)
Zwróćcie uwagę na to żeby wasze mięsko na szynkę nie miało azotynów. Przy pieczeniu powstają wtedy rakotwórcze nitrozoaminy (w temp. powyżej 170)
 
 
A jak możemy to sprawdzić? I czy kupimy gdziekolwiek mięso bez tych azotynów lub innych "dobrodziejstw".
 
                                                     
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                76
                  
                    
									
										
											                          MarDeb                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08                      .
                      Posty: 880                                            
                  
                2016-11-28 19:52:56
               
              
                                  
                  28 listopada 2016 19:52 | ID: 1354554
              
              
                Patrzcie na metki. Póki co większość producentów nie fałszuje metek.
 
                                                     
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                77
                  
                    
									
										
											                          Dunia                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24                      .
                      Posty: 18894                                            
                  
                2016-11-28 20:01:09
               
              
                                  
                  28 listopada 2016 20:01 | ID: 1354561
              
              
                Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa.
 
                                                     
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                78
                  
                    
									
										
											                          MarDeb                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08                      .
                      Posty: 880                                            
                  
                2016-11-28 21:59:37
               
              
                                  
                  28 listopada 2016 21:59 | ID: 1354580
              
              
                 Dunia (2016-11-28 20:01:09)
Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa.
 
 
Sprzedawczyni nie musi znać, ale nie może sprzedawać nieoznaczonego towaru.
Sprawdźcie przepisy http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=URISERV%3Aco0019 
 
                                                     
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                79
                  
                    
									
										
											                          Patrycja Sobolewska                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44                      .
                      Posty: 19647                                            
                  
                2016-11-28 22:04:41
               
              
                                  
                  28 listopada 2016 22:04 | ID: 1354588
              
              
                 Dunia (2016-11-28 20:01:09)
Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa.
 
 
jednak etykiety na mięsie są ... np. na wędlinach ;))
 
                                 
                                  
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                80
                  
                    
									
										
											                          MarDeb                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08                      .
                      Posty: 880                                            
                  
                2016-11-28 23:11:15
               
              
                                  
                  28 listopada 2016 23:11 | ID: 1354609
              
              
                 Patrycja Sobolewska (2016-11-28 22:04:41)
 Dunia (2016-11-28 20:01:09)
Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa.
 
 
jednak etykiety na mięsie są ... np. na wędlinach ;))
 
 
Jeśli nie ma metki to jest opakowanie zbiorcze. Jakiś kontener, Tak czasami musiałem dowiadywać się o składzie w mniejszych sklepach. Generanie muszą być świadomi, że alergicy też kupują.