17 lutego 2010 19:24 | ID: 143735
17 lutego 2010 20:25 | ID: 143810
17 lutego 2010 20:27 | ID: 143814
17 lutego 2010 20:34 | ID: 143823
17 lutego 2010 20:47 | ID: 143843
17 lutego 2010 20:55 | ID: 143857
17 lutego 2010 20:56 | ID: 143861
17 lutego 2010 20:56 | ID: 143862
17 lutego 2010 20:57 | ID: 143864
17 lutego 2010 20:59 | ID: 143869
17 lutego 2010 21:02 | ID: 143878
17 lutego 2010 21:04 | ID: 143880
17 lutego 2010 21:07 | ID: 143886
17 lutego 2010 21:08 | ID: 143889
17 lutego 2010 21:09 | ID: 143890
17 lutego 2010 21:10 | ID: 143891
17 lutego 2010 21:12 | ID: 143894
Skład:
Sposób przyrządzenia:
Namoczone przez noc grzyby przecedzić przez etaminę lub gazę, aby pozbyć się piasku. Ugotować do miękkości, po ostudzeniu pokroić w paseczki, wrzucić z powrotem do wywaru i dodać kostkę bulionu grzybowego WINIARY. Zagotować i odstawić.
Farsz mięsny sprawić dodając roztrzepane jajko, namoczoną w mleku bułkę, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Na konieć wkruszyć suchy majeranek i dodać posiekany świeży. Do farszu można dodać łyżkę siekanych grzybów. Farsz najlepiej przygotować wczesniej i trzymać w lodówce, będzie bardziej aromatyczny.
Połowę ziemniaków zetrzeć jak na placki, pozostałe pół ugotować, przestudzić, przepuścić przez praskę. Ziemniaki surowe i ugotowane połączyć, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Ręce dobrze opruszyć mąką. Z masy ziemnaczanej formować podłużne zeppeliny, nadziewając je farszem mięsnym. Zeppeliny obficie obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju aż się zrumienią.
Obsmażone zeppeliny przełożyć do rondla, zalać bulionem grzybowym wraz z grzybami do połowy ich wysokości, dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Powstały sos zaciągnąć śmietaną z mąką. Zeppeliny przybrać świeżym majerankiem. Podawać z surówką ze świeżo kiszonej kapusty z żurawiną skropioną oliwą.
17 lutego 2010 21:12 | ID: 143895
17 lutego 2010 21:18 | ID: 143904
17 lutego 2010 21:26 | ID: 143916
17 lutego 2010 21:28 | ID: 143920
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.