Zdrowa ŻywnośćKategorie: Odchudzanie, Eko i zdrowie, Kulinaria Liczba wpisów: 1, liczba wizyt: 8620 |
Nadesłane przez: SkarbnicaNatury dnia 14-01-2020 21:00
Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych, które mogą okazać się bardzo korzystne dla utrzymania ogólnego stanu zdrowia. To liściaste zimowe warzywo jest doskonałym źródłem witaminy C i może być włączone do diety w postaci sałatki lub nawet jako dodatek do wielu potraw. Można dodać go również do dania głównego. Jeśli nie możesz jeść jarmużu w postaci surowej, możesz czerpać z niego korzyści, przekształcając go w sok. Jarmuż jest bogaty w beta-karoten, witaminę C i K oraz kwas foliowy. Jest to wyjątkowe źródło cholorofilu, a jego zawartość wapnia i żelaza jest wysoce biodostępna (łatwo przyswajalna). Pomaga zrównoważyć na hormony i obniża poziom cholesterolu.
Bogate źródło przeciwutleniaczy
Liście jarmużu są pełne przeciwutleniaczy, które mogą pomóc organizmowi w walce z rakiem, który może być spowodowany przez wolne rodniki. Przeciwutleniacze zapobiegają również wczesnym oznakom starzenia. Starzenie się może osłabić wzrok. Jedzenie jarmużu w odpowiednich ilościach może również promować zdrowie oczu. Może także obniżyć ryzyko zaburzeń wzroku.
Zawiera witaminę C
Jarmuż jest doskonałym źródłem witaminy C i może znacznie zwiększyć odporność. Ponadto utrzymuje zdrową skórę i paznokcie oraz poprawia ogólny stan zdrowia. Poza tym jarmuż może skutecznie obniżać poziom cholesterolu w organizmie.
Zapewnia zdrowie kości
Jarmuż może być uważany za jedno z najlepszych źródeł witaminy K. Nie tylko może wzmocnić kości, ale także pomaga w zapobieganiu nadmiernemu krwawieniu i zakrzepom. Poza tym jarmuż jest pełen magnezu, który jest dobry w walce z cukrzycą typu 2 i innymi chorobami serca. Nie dostajesz magnezu tak łatwo w innych warzywach, więc jest to dobre źródło niezbędnych minerałów.
Pomaga w detoksykacji organizmu
Jarmuż świetnie nadaje się do detoksykacji ciała. Jest to naturalny sposób na odtrucie toksyn z organizmu. Przyprowadź te zimowe warzywa na ratunek podczas dni detoksykacji i jak najlepiej je wykorzystaj. Możesz stosować go w postaci soku lub nawet jako koktajl.
Pomaga w odchudzaniu
Jarmuż może być twoim najlepszym przyjacielem podczas podróży odchudzającej, ponieważ ma dość niską liczbę kalorii i może być łatwo dodany do codziennej diety bez żadnych przemyśleń. Wrzuć je do sałatek, zmiksuj w smoothie, przekradnij je do kanapek. Jeśli chcesz go na prawdę odkryć, istnieje wiele opcji.