Szarlotka na weekend - Co się dzieje w kuchni i nie tylko
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    			
	
		
		
    	
			        
                	|  | 
        		paź2025
 |  | 
| Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su | 
|  |  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 
| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 
| 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 
| 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |  |  | 
		 
		
		
		
		
		
		        
			- 
				Szarlotka na weekend
				    Nadesłane przez: jkm  28-02-2010 22:01					   
 
					Oto mój przepis na szarlotkę z jabłek surowych albo podduszonych lub też z musu jabłkowego, jak kto woli, na kruchym cieście z kratką na wierzchu i
 polaną lukrem cytrynowym:
 
 
 Szarlotka Asi
 
 250 g mąki krupczatki
 250 g mąki wrocławskiej lub poznańskiej lub luksusowej
 3/4 kostki margaryny
 1/2 szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 100-150 ml śmietany 18%
 3 żółtka
 cynamon
 1 kg jabłek kwaśnych, albo musu jabłkowego około 80 dkg
 bułka tarta
 
 lukier:
 sok z połowy cytryny
 szklanka cukru pudru
 1 białko z jajka
 
 Mąkę, margarynę, cukier, żółtka i pr. do pieczenia wymieszać i wyrabiać, do odpowiedniego wyrobienia dodawać śmietanę. Wyrobić tak aby od ręki samo odchodziło. Wstawić do lodówki na godzinę albo można dzień wcześniej i też w lodówce przechowywać.
 Podzielić na 2 części mniejszą (ok 1/4) i większą. Z większej wałkujemy placek o wielkości blachy (25x35) lub tortownicy (28 cm) i wkładamy do blachy. To posypujemy bułką tartą żeby sok z jabłek miał gdzie się wchłonąć. Starte jabłka zetrzeć i wyłożyć lub przed pieczeniem poddusić z odrobiną cukru i cynamonu ewentualnie dodać troche skou z cytryny dla kwaskowatości. Zamiennie można dać mus jabłkowy z cynamonem. Na to układamy pocięty w paski drugi placek ciasta, który wcześniej został rozwałkowany. Piec w temperaturze 180 C (piekarnik elektryczny z termoobiegiem) lub 200 C gazowy, około 45 min. do godziny.
 Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z 1 łyżeczki białka kurzego, pół soku z cytryny i do tego dosypywać cukier puder aż się zagęści tak dosyć mocno. I na gorące ciasto smarować. Ostatnia czynność to delektowanie się smakiem.
 
				    					    					    					    		
				    					    		
				    					
					    Zamknij
		    	   
						
		    	    	
			     
 
 
	
	
		
		
	
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku